Külföld

Kölcsönös vádaskodás a vegyi támadás kapcsán

Oroszország és a nyugati szövetségesek két párhuzamos igazsághoz ragaszkodnak, Macron pedig kijelentette, az ő hatására halasztják el az amerikai csapatok kivonulását

A szövetségeseknek minden joguk meg volt a csapásmérésre, hiszen bizonyított, hogy vegyi támadás történt Szíriában – mondta Emmanuel Macron francia elnök. Oroszország szerint azonban nincsenek megbízható forrásból származó bizonyítékok.

Sziria
Szíriai hétköznapok. Továbbra sincs látóhatáron belül az ország békéje (Fotó: Reuters/Omar Sanadiki)

Emmanuel Macron francia elnök győzte meg amerikai kollégáját, Donald Trumpot arról, hogy ne vonja ki az amerikai csapatokat Szíriából. Ezt Macron egy kétórás vasárnapi interjúban mondta el, amire válaszul Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője nem sokkal később úgy reagált, hogy Washington politikája nem változott, továbbra is az a cél, hogy minél előbb kivonhassák az amerikai katonákat a közel-keleti országból. A francia elnök szerint a nyugati szövetségeseknek minden joguk megvolt a beavatkozására, mert szerinte bizonyított, hogy vegyi támadás történt. Macron megerősítette, hogy Franciaország továbbra is a politikai megoldást látja kiútnak, és egyelőre nem sürgeti Bassár el-Aszad elnök távozását sem. A francia elnök üdvözölte, hogy a légicsapásokkal sikerült az Ankara és Moszkva közötti egységet megtörni. Törökország a szíriai konfliktusban nem áll egyik oldalon sem, mind Washingtonnal, mind Moszkvával együttműködik – jelentette ki hétfőn Bekir Bozdag török kormányfőhelyettes.

Oroszországnak és Iránnak nyomást kell gyakorolnia a damaszkuszi rezsimre annak érdekében, hogy újra lehessen indítani az ENSZ égisze alatt zajló szíriai béketárgyalásokat – emelte ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn a tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozását megelőzően. A tanácskozáson az uniós tagországok külügyminiszterei közös állásfoglalást adtak ki, amelyben kijelentették: az Európai Unió világszerte támogatja a vegyi fegyverek teljes tilalmát és a készleteinek felszámolását, az ilyen támadások elkövetőit pedig a legszigorúbban felelősségre kell vonni. Az uniós országok külügyminiszterei Szíriával kapcsolatban elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az amerikai, brit és francia részvétellel végrehajtott akcióknak egyetlen célja a vegyi fegyverek használatának megbüntetése és újabb bevetésük megelőzése volt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban.

Az Egyesült Államok úgy tudja, hogy orosz szakértők elmentek arra a dúmai területre, amelyet április 7-én vegyifegyver-támadás ért, és elképzelhető, hogy manipulálták a helyszínt – jelentette ki Kenneth Ward amerikai nagykövet a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hétfői hágai rendkívüli zárt ülésén. A helyszíni vizsgálóbizottság brit csoportja azt írta a Twitteren, hogy „Oroszország és Szíria egyelőre nem engedte be őket” a dúmai támadás helyszínére. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője alaptalannak nevezte ezt a vádat, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig azt hangoztatta: semmilyen megbízható forrásból származó bizonyíték nem támasztja alá, hogy vegyi fegyvert vetettek volna be Dúmánál. Haszan Róháni iráni elnök még tovább ment, és egyenesen azzal vádolt meg Washingtont, hogy kapcsolatban áll a terroristákkal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom