Külföld

Klímavédelem: elmozdulás a holtpontról

Orbán Viktor: Nem arról van szó, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket sújtott Washington a tilalommal

Nem terheli meg túlságosan a magyar költségvetést az uniós állam- és kormányfők klíma- és energiastratégiáról szóló megállapodása. Orbán Viktor az Európai Tanács brüsszeli találkozója után az amerikai beutazási tilalomról is nyilatkozott.

orban
A magyar miniszterelnök szerint elvi kérdés, hogy aki megvádol valakit, annak kell megneveznie az érintettet is (Fotó: Europa.eu)

Gazdasági témákról egyeztettek péntek reggeltől az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli európai tanácsi ülésen, noha a legtöbben előző nap jócskán éjfél után távoztak csak. Maratoni tanácskozásuknak meg is volt az eredménye, hiszen a csúcstalálkozó nyitónapján sikerült megállapodniuk a 2030-ig szóló klíma- és energiastratégiáról. Ennek értelmében a tagálla­mok az 1990-es szinthez képest kötelezően
legalább negyven százalékkal mérséklik szén-dioxid-kibocsátásukat, 27 százalékra növelik a megújuló forrásokból származó energia arányát energiatermelésükben, és az előre vetített számításokhoz képest szintén 27 százalékkal javítják az energiafelhasználás hatékonyságát. Egyes tagállamok kérésére a jövő évi párizsi klímacsúcs után újra áttekintik a megállapodást, de ahogy Herman Van Rompuy fogalmazott, nem hígítják fel.

Orbán Viktor miniszterelnök  tanácskozást követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kibocsátás terén Magyarország már mintegy 36,5 százalékos csökkentést megvalósított, a negyven százalék elérése nem terheli majd túlságosan a költségvetést. Mint mondta, teljesült az a célkitűzés, hogy semmi olyan döntés ne szülessen, amely lehetetlenné tenné az energiaárak csökkentését, vagyis a rezsicsökkentést, valamint hogy továbbra is minden ország saját maga dönthessen arról, miként éri el a szükséges kibocsátáscsökkentést.
A kormányfő az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti.” Ugyanakkor, mint mondta, hazánk jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van, azaz ha felmerül a korrupció gyanúja, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelező lépniük. Orbán szerint megoldaná az ügyet, ha azok, akiknek bizonyítékaik vannak, átadnák vagy nyilvánosságra hoznák őket. „Sokan vagyunk, akik nem értik, hogy ez miért nem történik meg” – fűzte hozzá. A kormányfő felidézte, hogy hazánkban a törvény amúgy azt is előírja, hogy ha valaki tudomást szerez korrupcióról, akkor az erre vonatkozó információt fel kell tárnia. Ezt az amerikaiakkal szemben azért nem hangsúlyozza Magyarország, mert nem akarja kiélezni a viszonyt az Egyesült Államokkal.

Orbán szerint nem arról van szó, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket sújtott Washington a tilalommal, hanem elvi kérdés, hogy aki vádol, annak kell megneveznie az érintetteket.