Külföld

Kivételeztek Clinton támogatóival

Újabb e-mail bizonyítja az alapítvány és a külügyminisztérium kapcsolatát

Különleges bánásmódban részesítette az amerikai külügyi tárca Hillary Clinton külügyminisztersége idején azokat, akik anyagilag támogatták az egykori elnöki házaspár alapítványát – tudósított az ABC amerikai tévécsatorna a demokrata elnökjelölt kiszivárgott e-mailjeire hivatkozva.

A Clinton legfőbb bizalmasának, Huma Abedinnek küldött, 2010 decemberében keltezett egyik elektronikus levélből például az derül ki, hogy Doug Band, a Clinton Alapítvány akkori vezető tisztségviselője potenciális vendéglistát állított össze a Hu Csin-tao kínai államfő tiszteletére 2011 januárjában a Fehér Házban adott díszvacsorára, és a listán három olyan vezető üzletember szerepel, aki dollármilliókat adományozott a Clinton Alapítványnak: Bob McCann, az UBS Bank akkori elnöke, Judith Rodin, a Rockefeller Alapítvány elnöke és Hikmet Ersek, a pénzátutalásokkal foglalkozó globális cég, a Western Union elnök-vezérigazgatója. A Clinton Alapítvány honlapja szerint a UBS ötszázezer és egymillió dollár közötti összeget ajánlott fel a Clinton-család magánalapítványának, a Rockefeller Alapítványtól 10-25 millió dollár közötti összeg érkezett a kasszába, a Western Union és alapítványa pedig 1-5 millió dollár közötti összeget adományozott. A levelekből az is kiderül, hogy az adományozóknak még a vacsoraasztal körül is előkelő helyet szántak. Így például azt kérték, hogy Judith Rodint Joe Biden alelnök asztalához ültessék.

Az ABC megkereste Doug Bandet, a Clinton Alapítvány akkori vezető tisztségviselőjét, aki nem kívánt válaszolni a televízió munkatársainak. A Clinton Alapítvány jelenlegi szóvivője, Craig Minassian azt mondta, „az e-maileknek nincs közük a Clinton Alapítvány mások életét világszerte jobbá tevő munkájához”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom