Külföld

Kivégzéssel üzentek Obama elnöknek

Brit akcentussal beszélő terrorista fejezte le az amerikai újságírót – Londonban közvetlen nemzetbiztonsági veszélytől tartanak

London és Párizs után az olasz és a német vezetés is bejelentette, hogy kész fegyverekkel támogatni az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat. A dzsihadisták brutális módon üzenték meg Obamának, hogy hagyjon fel a légitámadásokkal.

iszlam
Több nyugati ország kész fegyvert küldeni a kurd harcosoknak, miután az iraki hadsereg láthatóan képtelen érdemben fellépni a terroristák ellen (Fotó: Reuters/Voussef Boudlal)

Az elmúlt napokban legalább harmincöt légi csapást mért az Egyesült Államok a szélsőséges Iszlám Állam észak-iraki állásaira. A dzsihadista szervezet kedden sokkoló videóban üzente meg Washingtonnak, hogy hagyjon fel a támadásokkal. Az internetre feltett felvételen látható, ahogy az Iszlám Állam egyik terroristája lefejez egy amerikai újságírót. James Foley-t még 2012-ben rabolták el Szíriában, a török határ közelében. A haditudósító szabadúszóként a Global Post amerikai hírportálnak és az AFP francia hírügynökségnek is dolgozott. A videón látható a Foreign Policy magazin amerikai munkatársa, Steven Sotloff is – Foley gyilkosa szerint rá is hasonló sors vár, amennyiben Barack Obama amerikai elnök nem hagy fel a légi csapásokkal. Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője tegnap megerősítette, hogy az amerikai hírszerző szervek elemzése szerint a felvétel hiteles.

Közös erőfeszítéssel kell eltávolítani „azt a rákot”, amelyet az Iszlám Állam jelent, megakadályozva annak továbbterjedését - jelentette ki Obama. Hangsúlyozta, Washington továbbra is mindent megtesz, amit meg kell tennie az amerikaiak védelmében és azok felelősségre vonása érdekében, akik ártottak nekik.

A videón az álarcot viselő terrorista angolul, brit akcentussal beszélt, ezért a londoni kormány tegnap válságtanácskozásra ült össze. Szíriában és Irakban számos brit állampolgár harcol a dzsihadisták kötelékében, és ez Phil Hammond külügyminiszter és David Cameron kormányfő szerint is közvetlen veszélyt jelent a brit nemzetbiztonságra. Arról továbbra sincs szó, hogy a nyári szünetét töltő parlamentet is összehívnák az iraki helyzet miatt, noha ezt több alsóházi képviselő is követelte. Cameron nemrég leszögezte, hogy erre csak akkor lenne szükség, ha közvetlen brit katonai beavatkozásról döntenének, harcoló alakulatok Irakba küldését pedig egyelőre nem tervezik.

Tegnap a német és az olasz kormány is bejelentette, hogy hajlandó fegyverszállításokkal támogatni az Iszlám Állam ellen harcoló észak-iraki kurdokat. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter közös berlini sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a menekültek humanitárius segélyezése mellett katonai felszereléseket szállítanak Kurdisztán autonóm tartomány vezetésének kérésére, és fegyvereket és lőszereket is készek küldeni. Nem sokkal később Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter a római parlament szakbizottsági ülésén erősítette meg, hogy hazája is csatlakozik a kurdokat fegyverrel is támogatni kívánó britekhez, franciákhoz és németekhez.

Magyarország hetvenezer eurós humanitárius segélyszállítmányának első fele megérkezett Irakba. Mikola István külügyi államtitkár közlése szerint elsősorban a gyermekek ellátásához szükséges cikkekről van szó.