Külföld

Kitart Sargentini mellett Weber

Ellentmondanak Andrej Babisnak a cseh szociáldemokraták

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni – ezzel indokolta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője miért támogatta az Európai Parlamentben Judith Sargentini jelentését.

Manfred Weber és Angela Merkel 20180915
Manfred Weber és Angela Merkel – a kancellár támogatásának megvan az ára (Fotó: Reuters - Michaela Rehle)

A bajor politikus a belga Le Soirnak azt mondta, Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most „más szintre” kell emelni a párbeszédet.

Az interjúban elsősorban a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek ügyét kifogásolta, de hangsúlyozta, a gond szerinte rendszerszintű. Manfred Weber egyébként az Európai Néppárt csúcsjelöltje szeretne lenni a jövő évi EP-választásokon, s ehhez nemrég nyerte meg Angela Merkel német kancellár támogatását is. A bajor politikus kedd este jelentette be, hogyan fog szavazni, Orbán Viktor kormányfő azonban már aznap délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nincsenek illúziói, az utasítás már megjött Berlinből. Az EP szerdai szavazása nem Magyarországról hozott bírósági ítélet volt, és nincs összefüggésben Budapest migrációval kapcsolatos álláspontjával – csatlakozott a kritikusok kórusához Jan Hamácek cseh bel- és külügyminiszter, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke. Hozzátette, a szavazás jelzés, hogy az európai államok elégedetlenek azokkal a lépésekkel, amelyeket az Orbán-kormány tesz. Andrej Babis cseh kormányfő viszont – az ANO párt vezetője – jelezte, kiáll szövetségese mellett.

Csütörtök este koporsót helyezett az Európai Bizottság budapesti irodája elé az Identitás Generáció Magyarország, jelképesen eltemetve ezzel a jogszerű döntéshozatalt – számolt be honlapján a szervezet, reagálva a Sargentini-jelentés szerdai elfogadására. Közleményükben hangsúlyozták, a szavazást jogszerűtlenül folytatta le az EP, ráadásul a jelentés több olyan, hazugságon alapuló és megkérdőjelezhető objektivitású állítást is tartalmaz, amivel nem értenek egyet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom