Külföld

Kijevi utasításra épül a fal Kelet-Ukrajna és Oroszország között

Nyezaviszimaja Gazeta: Porosenko háborúra készül

Egy orosz lap szerint Porosenko rendelete arra utal, hogy az ukrán államfő új háborúra készül. Kijevi utasításra hozzáláttak az orosz–ukrán határ lezáráshoz, szeptember 30-ig megépül a „Fal” első szakasza.

Cáfolta az orosz külügyminisztérium pénteken azt a sajtóközlést, miszerint a kelet-ukrajnai Donyeck megyében állítólag orosz és ukrán katonák találkozója zajlana, amelynek célja az önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki és luhanszki köztársaság erői és az ukrán fegyveres csapatok közötti ütközőzóna kijelölése. Mint írták, a tűzszünet végrehajtásával kapcsolatos minden kérdést „az ukrán fél és Donyeck, valamit Luhanszk megye egyes járásainak képviselői” vitatnak meg. Hangsúlyozták, a nehézfegyverektől mentesítendő övezet kijelöléséről múlt pénteki minszki találkozójukon állapodtak meg az ukrán kormányzat képviselői és az oroszbarát szakadárok, valamint Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői.

Pénteken kijevi utasításra hozzáláttak az orosz–ukrán határ elkerítéséhez, műszaki lezárásához – a kormány közleménye szerint az első szakasz a tervek szerint szeptember 30-ra lesz kész. A Fal elnevezésű projekt megvalósítását, vagyis az orosz–ukrán határ teljes hosszában való elkerítését szeptember 3-án jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Petro Porosenko elnök csütörtökön rendeletet írt alá az orosz–ukrán határ teljes hosszának a határforgalom előli átmeneti lezárásáról. Az ukrán média híradása szerint péntekre a 65 határátkelőhelyből már 16-ot lezártak a forgalom elől.

Az orosz Nyezaviszimaja Gazeta azt a következtetést vonta le Porosenko csütörtöki, részben titkosított rendeletéből, hogy az ukrán államfő új háborúra készül. Mint írták, a dokumentum több pontja titkosított, abból mégis egyértelműen következik, hogy az az ukrán gazdaság működésének hadicélokra történő átállításáról szól. A lap szerint Porosenkónak a tűzszünetre nem azért van szüksége, hogy civilizált módon oldja meg a Donyec-medence és Luhanszk megye problémáit, hanem arra, hogy levegőhöz jusson az újabb ütközetekre való felkészülésben.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője tegnap azt állította, hogy három tömegsírt találtak Szlovjanszkban az ukrán fegyveres erők, miután visszafoglalták a várost.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom