Külföld

Kijev tagadja a népirtás vádját

Bohuslav Sobotka szerint fontolóra kell venni a szankciók enyhítését

Vizsgálatot indított kedden az ukrán főügyészség az orosz nyomozóhatóságok vezetői ellen, miután Moszkva bűnvádi eljárást jelentett be előző nap a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapásokban meghalt orosz anyanyelvű lakosok ügyében.

kárpátalja 20141001
Ötven kárpátaljai elit rendőr indult Kelet-Ukrajnába (Fotó: MTI - Nemes János)

Kijev szerint az orosz eljárás az ország „igazságszolgáltatási szerveinek és fegyveres erejének munkájába való törvénysértő beavatkozás”, Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője szerint viszont az ukránok csak ködösítenek.

Az orosz hatóság népirtás vádjával indította a bűnvádi eljárást, amiért az ukrán politikai és katonai vezetés, a fegyveres erők, a Nemzeti Gárda és a radikális Jobboldali Szektor vezetői kimondottan az érintett régiók­ban élő orosz anyanyelvű lakosok teljes kiirtására adtak ki parancsot. Moszkva szerint rakéta-sorozatvetőket és kazettás robbanótöltetű, levegőből kilőtt, irányíthatatlan rakétákat is bevetettek.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese keddi közleményében emelte fel a szavát a kijevi vezetés által folytatott népirtás elítéléséért, utalva „az ukrán hadsereg által feladott területeken talált tömegsír” ügyére. A Jobbik felszólította a kormányt, hogy „fejezze be az agresszív és felelőtlen euroatlanti háborús politika támogatását”. A kijevi vezetéssel kapcsolatban Gyöngyösi hozzátette, „egy olyan kormány, mely fegyveres erejével saját polgáraira támad, elveszíti legitimitását”.

Magyarországról is szólt az EBESZ varsói találkozóján az amerikai küldöttség vezetője, méghozzá a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogi helyzetével kapcsolatban. J. Brian Atwood szerint „a magyar kormány ukrajnai magyarokat célzó, »autonómiát« szorgalmazó felhívásai tovább szítanak egy amúgy is nehéz helyzetet”.

Mindeközben tegnap este Brüsszelben tárgyaltak az uniós tagállamok diplomatái, előzetesen felmerült a szankciók módosítása. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket mérsékelni lehetne, ha sikerül fenntartani a kelet-ukrajnai tűzszünetet.