Külföld

Kijev sürgeti az IMF-segély részleteit

Lesz Putyin–Porosenko-találkozó Minszkben

Súlyos recesszióra kell számítania Ukrajnának – állítják londoni elemzők, miközben a kijevi kormány igyekszik meggyőzni a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy a megítélt segélycsomag harmadik és negyedik részletét egyszerre folyósítsa.

ukran
Hazafelé tartó ukrajnai lakosok az orosz határon (Fotó: Reuters/alexander Demianchuk)

Petro Porosenko ukrán elnök is elutazik jövő kedden az orosz vezetésű vámunió országainak minszki államfői találkozójára, ahol jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A belorusz fővárosban az Európai Uniót Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Günther Oettinger energiaügyi és Karel De Gucht kereskedelmi biztos képviseli. Az ukrán–uniós társulási szerződés alkalmazását, valamint az energiaellátás biztonságának kérdését is megtárgyalják.

A tanácskozás előtt, szombaton Angela Merkel német kancellár Kijevben egyeztet Porosenkóval és Arszenyij Jacenyuk kormányfővel a Kijevnek nyújtandó német támogatásról is. A minszki és kijevi találkozók után Porosenko augusztus 30-án a brüsszeli uniós csúcsra utazik Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnökének és José Manuel Barroso bizottsági elnöknek a meghívására.

A kétszázhatvan-kétszáznyolcvan fehér kamionból álló orosz segélykonvoj tegnap is a határ orosz oldalán vesztegelt, mert Kijev továbbra is kételkedik abban, hogy Moszkva tényleg a helyi lakosoknak akar segíteni, nem pedig fegyverrel látja el a szakadárokat. Miután Moszkva időhúzással vádolta meg a kijevi kormányt, az ukrán külügyminisztérium jelezte, hogy készek garantálni a szállítmány biztonságát, amennyiben a kormányerők által ellenőrzött területeken keresztül juttatják célba. Amennyiben az orosz fél úgy dönt, hogy a szakadárok kezén lévő területeken halad át a konvoj, akkor annak biztonságáról magának kell gondoskodnia - tették hozzá.

Ukrajna pénzügyi helyzete több mint aggasztó, a londoni JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői szerint súlyos recesszióra kell számítaniuk az idén és jövőre is. Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter tegnap bejelentette, hogy a kormány 4,5-ről öt százalékra változtatta a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított idei államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését. Pénzre tehát égető szükség van, a tárcavezető ezért arról is beszélt, hogy egyszerre szeretnék megkapni az országnak jóváhagyott IMF-segélycsomag harmadik és negyedik részletét, amely várakozásuk szerint összesen 2,2 milliárd dollár lenne.

A német Die Welt arról számolt be, hogy Münchenben megrongálták Sztepan Bandera ukrán politikus és partizánvezér síremlékét. A nacionalista Banderát hívei nemzeti hősnek, mások náci kollaboránsnak tartják.