Külföld

Kibékülhet Johannis a kormánnyal

Bizakodó a román elnök – a psd is védi a háromnyelvű helységnévtáblákat

Klaus Johannis román elnök korábban a korrupcióelleni harcra leselkedő veszélyekről beszélt, de délután már azt mondta, „adottak a feltételek a helyzet normalizálására”. Eközben Kolozsvárott a többnyelvű helységnévtáblák mellett állt ki a kormányzó PSD, amit szövetségese, az RMDSZ az összefogásuk tesztjének nevezett.

A román elnök előtt csütörtökön tette le az esküt az országot elborító tüntetéssorozat következtében lemondott négy miniszter utódja, s a Maszol információi szerint a PSD szakbizottsága már jóvá is hagyta beiktatásukat. A Sorin Grindeanu-féle szociálliberális kabinet alig két hónap regnálás után alakult át – a lépést Klaus Johannis elnök szükségesnek nevezte. Emlékeztetett: a parlament elvetette a sürgősségi kormányrendeletet, amely csökkentette volna a korrupcióval kapcsolatos törvények szigorát. Johannis egyébként korábban maga is megjelent a tüntetők között, akiknek egy része a jogszabály visszavonása után is tovább demonstrál, immár a teljes kormány távozását követelve.

Pár órával korábban azonban Johannis még azt mondta: a törvények gyakran rosszak és módosításra szorulnak, Romániában pedig egyébként nincs arra garancia, hogy a korrupcióellenes harc töretlenül folytatódik. Bár, tette hozzá, a veszély pillanatnyilag elhárult, a korrupcióellenes ügyészség pedig példásan működik.

Időközben Kolozsvárott a PSD megyei szervezetének elnöke, Emil Boc jobboldali polgármesterrel szemben kiállt a város nevét magyar és német nyelven is feltüntető táblák mellett. A városvezető ugyanis – pártja és az RMDSZ egyezsége dacára – fellebbezett a Kolozs megyei törvényszék ítélete ellen, amely előírta számára a háromnyelvű táblák használatát. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a PSD-vel kötött együttműködésük szakítópróbája lesz, hogy tudják-e rendezni a nyelv- és szimbólumhasználat problémáját, márciusra pedig törvénytervezetet készítenek arról, hogy ott is kötelező legyen ezek használata, ahol a lakosságon belüli arányuk nem éri a 20 százalékot.