Külföld

Kiállás és érdekérvényesítés Bécsben

Szalay-Bobrovniczky Vince: Sikerült leválasztani a politikáról az osztrák sajtó kemény támadásait, jó a két ország kapcsolata

Az osztrák sajtó legkeményebb támadásaival szemben is megvédte a magyar kormány álláspontját Szalay-Bobrovniczky Vince, aki több magas szintű látogatást is előkészített. Hazánk korábbi bécsi nagykövete és a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt helyettes államtitkára lapunknak felidézte, Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár többéves kölcsönt adott vissza, amikor kiállt Orbán Viktor mellett.

Szalay-Bobrovniczky Vince 20141030
Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország korábbi bécsi nagykövete (Fotó: Csudai Sándor)

– Az Európai és Amerikai Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetését nemrég Altusz Kristóf vette át. Ön milyen területen folytatja a munkát?

– Felkértek egy fontos feladatra az államigazgatáson belül, továbbra is közel a külügyi területhez, de erről egyelőre még nem beszélhetek.

– A kormányváltás óta vezette hazánk bécsi nagykövetségét. Az elmúlt években elég kemény bírálatokat kaptunk az osztrák sajtótól, ez a két ország kapcsolatát is tükrözi?

– El kell választani a sajtót a politikától, mert a sajtó – ahogy a nyugati országok többségében – nem igazán lelkesedik a magyar kormányért. Éveken át küzdöttünk azért, hogy megjeleníthessük az osztrák sajtóban az álláspontunkat, számos cikkem jelent meg, s több interjú is készült velem. Nagyköveti működésem egyik legnagyobb teljesítményének tartom, hogy sikerült a sajtótámadásokat leválasztani a politikáról, s néhány kivételtől eltekintve – amikor osztrák érdekek sérültek, például a földügy vagy a végtörlesztés esetében – a politika csak visszafogottan fogalmazott meg kritikát.

– A két ország kormányai között tehát továbbra is jó a kapcsolat?

– Nemrég járt hazánkban hivatalos látogatáson Heinz Fischer államfő, akinek az utazását még én készítettem elő nagykövetként. Ezzel egy időben látogatott Bécsbe Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek már államtitkárként is oda vezetett az egyik első útja. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel koruk és felfogásuk okán is remekül megértik egymást. Orbán Viktor és Werner Faymann kancellár között is jól működik a párbeszéd, a szociáldemokrata kormányfő mindig is azt mondta nekem: sosem fogja Magyarországot verbálisan hátba támadni. Fontos eredménynek tartom, hogy a legnagyobb támadások idején javaslatomra hazánkba látogatott Michael Spindelegger akkori alkancellár, s Wolfgang Schüssel egykori kancellár is kiállt barátja, Orbán Viktor mellett. Többéves kölcsönt adott ezzel vissza, hiszen Orbán Viktor is kiállt az osztrák kormány mellett, amikor az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) koalícióra lépése miatt Európa szankciókkal sújtotta. Vannak természetesen még vitás kérdések, de a dolgok jó irányba haladnak. Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke és Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár nemrég szándéknyilatkozatot írt alá a határ menti közlekedésfejlesztésről.

– Szijjártó Péter parlamenti meghallgatásán azt mondta, határozott kiállást vár el a nagykövetektől. Az osztrák sajtóval való viszonya példaként szolgálhat a külképviseleti vezetők számára.

- Engem egyrészt a meggyőződés vezetett, ugyanis helyesnek tartom, amit a kormány tesz, ezért fontos volt számomra, hogy kiálljak emellett. Másrészt pedig úgy gondolom, egy nagykövetnek fel kell szólalnia, ha igazságtalanság éri az országot. Ellenkező esetben ugyanis az a képzet alakulhat ki, hogy egyetértünk a kritikákkal. Ugyanakkor nem lehet és nem is szabad minden írásra reagálni. Úgy gondolom, hogy az esetek túlnyomó többségében sikerült helyesen mérlegelnem. Budapestről tőlem elvárták, hogy mindig elérhető legyek az osztrák döntéshozók számára, s azt is, hogy én magam is mindig el tudjam érni az osztrák partnereket, amikor a magyar kormány egyeztetni kíván valakivel.Az, hogy hamarosan Ausztria egyik legmagasabb állami kitüntetését vehetem át nagyköveti tevékenységemért, mutatja, hogy Bécsben is elismerik a munkámat.

– Hogyan látja az osztrák belpolitika jelenlegi helyzetét? Az elnökváltáson átesett ÖVP meggyengülése veszélybe sodorhatja a szociáldemokrata-néppárti nagykoalíciót?

– Ausztriában sosem aggasztó igazán a helyzet, megél ugyan néhány megrázkódtatást a politika, de nincs nagy felfordulás. A nagykoalíciónak kicsi a többsége, de stabilnak tűnik. Régi tapasztalat, hogy aki felborítja a nagykoalíciót, az elveszti a választást – ezt egyik nagypárt sem akarja megkockáztatni. Ami az ellenzéket illeti, hiába vezet a közvélemény-kutatáso­kon az FPÖ, ha egyik párt sem akar koalícióra lépni vele.