Külföld

Kezdődnek a meghallgatások

Spiegel: Navracsics visszafogott politikus, mindig megőrzi az önuralmát

Izgalmas és feszültséggel teli időszak kezdődik ma az Európai Parlamentben, ahol Jean-Claude Juncker megválasztott európai bizottsági elnök jelöltjeit izzasztják meg a szakbizottságok. A Spiegel eközben Navracsics Tiborról írt.

Jean-Claude Juncker 20140929
Jean-Claude Juncker megválasztott EB-elnök (Fotó: Reuters - Francois Lenoir)

Orbán építésze címmel közölt portrét Navracsics Tiborról legfrissebb számában a Spiegel. A német hetilap szelíd tekintetű, visszafogott politikusként jellemzi a magyar uniós biztosjelöltet, aki „tudja, hogyan kell fellépni a politika színpadán”, s külügyminiszterként is „mindig megőrizte az önuralmát”, nem úgy, mint a „nacionalista és populista” miniszterelnök. A lap szerint az euroszkeptikus Fidesz kulturális, oktatási, ifjúsági és állampolgársági tárcára jelölt politikusa mindeddig kevés politikai kompetenciát mutatott leendő felelősségi területeit illetően.

A Spiegel Navracsics pályafutásával kapcsolatban kiemelte, hogy a közigazgatási és igazságügyi „szuperminisztérium” élén olyan törvényekért volt felelős, amelyek korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét, valamint „független ellenőrző intézményeket fosztottak meg a hatalmuktól”. Külön említették a médiatörvényt, amelyet – mint írták – Adam Michnik, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztője „szájkosártörvényként” aposztrofált.

Navracsics az „új, konzervatív alkotmány építésze” is a lap szerint, amellyel kapcsolatban Konrád György írót idézik, aki úgy vélte: az alaptörvény egy újfajta diktatúra alapját képezi.

A Spiegel felidézi Navracsics Tibor 2009-es cikkét is – az akkor még ellenzéki politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain a Fidesz Európához fűződő kapcsolatáról írt. Az említett írásban a mostani biztosjelölt hangsúlyozta, hogy „az uniós országok szövetségében valamennyi tagállam erősebb, mintha egyedül lenne”.

Ma elkezdődik a tisztújítási folyamat legnagyobb érdeklődéssel várt szakasza, az október 7-ig tartó meghallgatássorozat. Az Európai Parlament szakbizottságai előzőleg írásbeli kérdéseket intéztek a jelöltekhez, akiknek múlt péntekig kellett válaszolniuk. A meghallgatások minden esetben háromórásak lesznek, egy rövid bemutatkozást követően a jelöltek kérdésekre fognak válaszolni. A bizottságok értékelik a jelölteket, majd a frakciók bizottsági koordinátorainak segítségével a frakcióvezetők és az EP elnöke, Martin Schulz egyeztet a jelöltek sorsáról. A parlament plénuma egyes jelöltekről nem szavazhat, október 22-én a teljes testületre kell igent vagy nemet mondania.

Navracsicsot jelölése óta kritizálják, mivel Orbán Viktor közeli szövetségesének tartják. Hasonlóan gyakran támadott jelölt még mások mellett az olajipari érdekeltségekkel rendelkező spanyol Miguel Arias Canete (klíma- és energiaügy) vagy a leköszönő kormányfőként önmagát jelölő szlovén Alenka Bratusek. Több jelölttel kapcsolatban – legalábbis látszólag – szakmai kifogásokat emeltek a képviselők, de sorsukat a taktikázás is befolyásolja, hiszen az átlagosnál támadhatóbb vagy más pártállású jelöltek „kilövése” az EP befolyását mutatná. Bennfentesek szerint ugyanakkor a szociáldemokraták, a néppártiak és a liberálisok már megegyeztek abban, hogy nem veszélyeztetik egymás jelöltjeit.

A mai nyitónapon a szakbizottságok a máltai Karmenu Vellát (környezetpolitika, tengerügy és halászat) és a svéd Cecilia Malmströmöt (kereskedelem), a horvát Neven Mimicát (nemzetközi együttműködés és fejlesztés) és a német Günther Oettingert (digitális gazdaság és társadalom) hallgatják meg. Navracsics Tibort szerdán este hallgatják meg.