Külföld

Kettős halálos terrortámadás Dániában

A Mohamed-karikatúráiról ismert Lars Vilksre és egy koppenhágai zsinagóga látogatóira támadott egy magányos fegyveres

A francia Charlie Hebdo hetilap elleni támadás által inspirált kettős terrorakció rázta meg a hét végén Dá­niát. A koppenhágai támadó két embert ölt meg, vasárnap kora reggel lőtték agyon a rendőrök. Az izraeli kormányfő megismételte múltkori „ajánlatát”.

06o-dan
Hajsza az elkövető után (Fotó: Reuters/Martin Sylvest)

Szombat délután négy óra előtt egy támadó automata fegyverrel mintegy negyven lövést adott le a koppenhágai Krudttoenden kulturális központ ablakán, ahol épp a véleménynyilvánítás szabadságáról tartottak előadást, és az előadó egy svéd művész, Lars Vilks volt, aki korábban karikatúrát készített Mohamed prófétáról. Testőrei elrántották a művészt, akit így nem ért lövés, de az 55 éves Finn Noergaard dokumentumfilmes meghalt, három rendőr pedig megsebesült. A rendezvényen ott volt Franciaország koppenhágai nagykövete is: Francois Zimeray épp csak befejezte köszöntőbeszédét, amikor a lövések eldördültek. Éjfél után egy zsinagógára támadt a terrorista, itt épp egy bar micvára, nagykorúvá avató szertartásra gyűltek össze mintegy nyolcvanan. A támadó megölt egy fiatal zsidó biztonsági őrt, Dan Uzant és megsebesített két rendőrt.

A támadó személyéről annyit tudni, hogy Omar Abdel Hamid El-Husseinnak hívták, Dániában született, s huszonkét évesen rendkívül erőszakos múltja volt: bandatagként ítélték el erőszakos bűncselekmények és fegyverkereskedelem miatt.

A merénylő vasárnap kora reggel a Norrebro kerületi pályaudvar közelében találta magát szembe a rendőrökkel, tüzet nyitott rájuk, de agyonlőtték. A dán rendőrség szerint mindkét támadást ugyanaz a férfi követte el, és semmi nem utal arra, hogy lettek volna más elkövetők. A nyomozók gyanúja szerint az elkövetőt a Charlie Hebdo elleni januári támadás, valamint az Iszlám Állam dzsihadista propagandája inspirálhatta. A nemzetiségét nem közölték, csak azt, hogy koppenhágai illetőségű volt.

Lars Vilks már rengeteg halálos fenyegetést kapott, amióta 2007-ben kutyaként ábrázolta Mohamedet. Nyilvánvalóan ő volt a célpontja a szombat délutáni támadásnak.

Részvétét fejezte ki és a zsinagógához is ellátogatott Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök, valamint együttérzésének adott hangot mások mellett Da­vid Cameron brit kormányfő, Fran­cois Hol­lande francia elnök és An­gela Merkel német kancellár is. A támadásokat Donald Tusk, az uniós országok csúcsvezetőit összefogó Európai Tanács elnöke, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is elítélte. Utóbbi hangsúlyozta, hogy az ilyen gyáva támadások az alapvető értékeket veszik célba, de Európa nem fog meghajolni a terror előtt, hanem minden körülmények között megvédelmezni a szabadságot. A Külgazdasági és Külügyminiszté­rium is részvétét fejezte ki, és elítélte a támadást.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő megismételte a januári párizsi merényletek után tett „ajánlatát”. Arra buzdította az európai zsidókat, hogy költözzenek Izraelbe, ugyanis „Európa földjén ismét zsidókat öltek, csak azért, mert zsidók voltak”.