Külföld

Készülnek Szíria bombázására

Damaszkusz elvárja, hogy washington engedélyt kérjen a légi csapásokhoz

Felderítő repülésekkel készíti elő Washington az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légi csapásokat. Damaszkusz is partner, de a beleegyezése nélküli támadásokat agressziónak tartaná.

Miután Barack Obama amerikai elnök rábólintott, kedd reggel az Egyesült Államok kémrepülőgépekkel és drónokkal felderítő repüléseket indított Szíria felett. A művelet célja, hogy feltérképezzék a szomszédos Irakban egyre nagyobb teret nyerő Iszlám Állam állásait, a dzsihadista terrorszervezet központja ugyanis a szíriai Rakkában van. Felmerült annak lehetősége is, hogy légi csapásokat is végrehajtsanak Szíriában – amelyekre Irakban augusztus 8. óta már több mint százszor került sor.

Valid Moallem szíriai külügyminiszter hétfőn jelezte, hogy készek együttműködni a nyugattal az Iszlám Állam elleni harcban, ugyanakkor a nemzetközi közösségnek tiszteletben kell tartania Szíria vezetését és függetlenségét, azaz a damaszkuszi kormány jóváhagyása szükséges minden légicsapáshoz az ország területén, ellenkező esetben az agressziónak minősülne. Washingtoni körökben ugyanakkor azt rebesgetik, hogy Obama nem fogja kikérni Bassár el-Aszad szíriai elnök véleményét. A helyzet már csak azért is sajátos, mert nem csak most, az Iszlám Állam előretörése és James Foley amerikai újságíró kivégzése kapcsán merültek fel a szíriai légicsapások, hanem az ottani konfliktus három éve alatt korábban is, az Aszad ellen harcoló fegyveresek támogatására. Az amerikai elnök vonakodott attól is, hogy fegyvereket küldjön a mérsékelt ellenzéknek, akik a terroristák és a hadsereg ellen is harcoltak. A fegyverszállításért lobbizókat nem segítették az olyan, interneten terjedő videók sem, amelyeken a mérsékelt ellenzék egyik fő erejének tartott Szabad Szíriai Hadsereg egyik vezetője megeszi egy szíriai katona szívét.

Obama szemére vetették, hogy a mérsékeltek támogatásának hiánya miatt erősödött így meg az Iszlám Állam, az elnök szerint viszont nekik egyrészt sosem lett volna elég erejük a terroristák elleni harchoz, másrészt pedig azok elvehették volna tőlük az amerikaiaktól kapott fejlett fegyvereket, ahogy az Irakban is történt az ellenállásra képtelen hadsereggel.

A szíriai hadsereg nagyszabású légi offenzívát hajtott végre a terroristák állásai ellen, elsősorban az északkeleti Deir-Ez-Zór tartományban. Teherán pedig a dzsihadisták ellen Irakban harcoló kurdok segítségére sietett. Maszúd Barzáni, a kurd autonóm régió elnöke tegnap jelentette be, hogy Irán volt az első ország, amely kérésüket teljesítve, fegyvereket küldött nekik.