Külföld

Kereszttűzben a Facebook-vezér

Kemény kérdéseket kapott Mark Zuckerberg az Európai Parlamentben, de mindenre volt válasza, ha nem is érdemi

Számos ígéretet tett tegnap a Facebook vezérigazgatója, amikor az Európai Parlament illetékeseit igyekezett megnyugtatni.

facebook
Mark Zuckerberg Facebook-vezérigazgatót Antonio Tajani EP-elnök fogadta (Fotó: Reuters/Yves Herman)

Mark Zuckerberget hallgatták meg tegnap az Európai Parlamentben azzal kapcsolatban, hogy a Cambridge Analytica közel kilencvenmillió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül.

A közösségi oldal vezetője tegnap meghallgatáson szólalt fel, amin részt vett Antonio Tajani, az EP elnöke, a frakcióvezetők, valamint a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) elnöke és illetékes jelentéstevője. Zuckerberg először hosszan beszélt arról, milyen további intézkedések várhatóak a Facebooknál a felhasználók biztonságának és adatianak védelmében. Kiemelte, hogy jelentősen korlátozzák a külső alkalmazások hozzáférését a felhasználók adataihoz. Zuckerberg bocsánatot kért, amiért nem foglalkoztak eleget az álhírekkel (fake news), valamint különféle biztonsági kérdésekkel, és kitért arra is, hogy további intézkedésekre van szükség a hamis felhasználói profilok kiszűrésére. Elmondta, több fontos választás is jön a világban a következő egy évben, és a Facebook jelentős befektetéseket tett azért, hogy harcoljon az álhírek ellen, és ezáltal megvédje a választások integritását. Felidézte, a 2016-os amerikai elnökválasztás idején még nem voltak felkészülve erre, és túl lassúak voltak, amikor az „orosz beavatkozás” ellen kellett volna fellépniük. Majd arról is beszélt, hogy mindenhol megfelelően eleget tesznek a nemzeti adóügyi szabályozásoknak.

A legtöbb képviselő arról kérdezte Zuckerberget, miként tudja garantálni, hogy nem lesznek újabb Cambridge Analytica-botrányok. Mások mellett a néppárti Manfred Weber is üdvözölte, hogy a Facebook is példának tekinti az új uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t.

A brit euroszeptikus Nigel Farage azt kifogásolta, hogy a Facebook új eljárásai nyomán az idén jelentősen csökkent a jobboldali, konzervatív Facebook-oldalak forgalma, mások mellett ő is nehezebben jut el a felhasználókhoz. Felvetette, hogy miért nincs nagyobb átláthatóság a Zuckerberg által említett külső álhírellenőrzők terén. Farage azokra a hírekre is utalt, hogy a Facebook többek között George Soros alapítványa által támogatott szervezetekkel működik együtt.

Több képviselő, köztük a liberális Guy Verhofstadt is úgy érezte, lényegi kérdések maradtak megválaszolatlanul, mivel Zuckerberg egyszerre felelt mindenkinek. A kedélyeket Tajani igyekezett nyugtatni, s Zuckerberg azt ígérte, ha nem is a véges időtartamú meghallgatáson, de meg fogják kapni a válaszokat. Előzőleg a vezetők egymásra licitálva ígérték, megszorongatják Zuckerberget, de viszonylag kesztyűs kézzel bántak a láthatóan felkészült, de többször semmitmondó válaszokat adó előadót.