Külföld

Kereszttel harcolnak a mecsetépítés ellen

Magyar példából tanulnának a jobboldali erfurti aktivisták – számukra Orbán Viktor egy igazi hős, aki Európa védelmében küzd

Igazi állóháború alakult ki a körül a tízméteres fakereszt körül, amelyet a német Bürger für Erfurt (Polgárok Erfurtért) aktivistái állítottak tiltakozásul a városukban épülő muszlim imahely ellen. A mozgalom egyébként eltökélten küzd a bevándorlás ellen, és élénk figyelemmel kíséri a magyarországi migránspolitikát.

erfurt
Az erfurti kereszt körül állandósultak a konfliktusok (Forrás: Facebook)

A türingiai Erfurt bevándorlást ellenző fiataljai úgy döntöttek, a szomszédos telken felállított kereszttel tiltakoznak a környékükön épülő muszlim imahely ellen – írta meg március elején a Thüringen24 csatorna. A kér­dés igazi politikai üggyé vált: a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) már tavaly megakadályozta volna az építkezést, a muszlimokat pedig a vallásszabadság nevében éppen a közép-németországi evangélikus püspök vette védelmébe. A csatorna által még nyáron megkérdezett erfurtiak is vegyesen viszonyultak a mecsetépítéshez: volt, aki örült neki, mások újabb migránshullámtól tartottak.

A mecsetet ellenző helyi szervezet, a magát patriótának és konzervatívnak nevező Bürger für Erfurt (BfE) csoport egyébként rendszeresen szervez megmozdulásokat a tömeges bevándorlás, a korrupt politikusok és a hazugságok ellen, amely szerintük az egész nemzet kárára van. A mecsetépítés szerintük kirívó példája annak, hogy Berlin le akarja cserélni az eredeti német lakosságot a világ minden tájáról érkező bevándorlókra, akikre olcsó és igénytelen munkaerőként tekint.

Mint lapunknak elmondták, ők az Ein Prozent für unser Land nevű szervezettel karöltve már akkor tiltakozásba kezdtek, amikor tavaly tavasszal kiderültek az imaházat érintő tervek. Az utcai demonstrációk, illetve a városvezetésnek és a parlamentnek benyújtott petíciók azonban nem hoztak eredményt, ezért állították fel a keresztet. E körül azonban igazi háború alakult ki: a keresztet még aznap éjjel valakik – szerintük szélsőbaloldali antifasiszták – ledöntötték, de a BfE-től független helyiek újra felállították – sőt egy másodikat is emeltek mellé. A csoport ezért úgy érzi, a lakosság támogatja harcukat a mecset ellen.
A magyar migránspolitikát illető kérdésünkre a BfE közölte: számukra Orbán Viktor egy igazi hős, aki Európa védelmében küzd. A német szervezet példaként tekint a magyar határkerítésre, tagjai igyekeznek eltanulni a „magyar módszert”, mert úgy gondolják, a határok erővel való védelme egy kormányzat alapvető kötelessége. Hiszen egy nemzet határok nélkül nem nemzet többé – tették hozzá.

Egyébként a németek igencsak megosztottak a muszlim bevándorlás tekintetében: a ZDF köztelevízió decemberi felmérés szerint legnagyobb részük – ötvennyolc százalékuk – szerint a menekültek és integrációjuk a legnagyobb probléma; bár érdekes, hogy ugyanakkor alig fél évvel a Bundestag-választások előtt az AfD-re csak minden kilencedik német szavazna, míg Angela Merkel pártja és a szociáldemokraták hasítanak.

Az integráció gátjaiként is emlegetett mecsetek egyébként nem véletlenül kerültek ismét kereszttűzbe. Közismert, hogy egyes imahelyeken az Európa nagy részében törvény által tiltott hagyományok – mint a gyermekházasság vagy többnejűség – ápolása és iszlamista uszítás folyik, illetve egyes szélsőséges csoportok harcosokat is toboroznak itt. Alig két hete épp Berlinben csaptak le a rendőrök egy ilyen mecsetre, amelyben egyébként a karácsonyi kamionos merénylő is megfordult.