Külföld

Kérdések a „Merkel-terv” ügyében

Soros György által támogatott agytrösztök rendeznék a migrációs válságot

A második világháború óta a legnagyobb népmozgás indult meg az elmúlt időszakban az arab tavasz által destabilizált országokból, s mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy valami igazán sötét dolog történik, ami az európai civilizáció magját jelentő társadalmi szövetet veszélyezteti – írta a New Eastern Outlook portálon F. William Engdahl.

A szerző szerint az „egész dráma” mögött valójában nem Angela Merkel német kancellár vagy arctalan brüsszeli bürokraták állnak, hanem a NATO-hoz köthető think tankek (agytrösztök). Mint írta, sokakat megdöbbentett, hogy a migrációs válság rendezése érdekében Merkel súlyos ígéreteket tett Törökországnak, belement egy ismert német humorista elleni eljárásba Ankara követelésére. Engdahl szerint e mögött egy tizennégy oldalas dokumentum áll, amit NATO-barát think tankek készítettek Merkel számára.

A kancellár által tavaly ősszel bejelentett „Merkel-terv” egy nemrég létrehozott, alaposan finanszírozott nemzetközi think tank, a European Stability Initiative (ESI) szellemi terméke. Az Engdahl által említett dokumentumban benne van, hogy az eddig a németek által fogadott egymillió menekültön felül további félmillió, Törökországban regisztrált szír menekültnek kell menedéket adni, továbbá a terv kitér az Ankara által sürgetett vízumliberalizációra is. Az ESI elnöke az Isztambulban élő osztrák szociológus Gerald Knaus, aki tagja az European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű think tanknek is, amely a hasonló nevű, befolyásos New York-i agytröszt mintájára alakult meg Soros György anyagi támogatása mellett 2007-ben, Londonban.

A  „Merkel-terv” és Soros kapcsolatához nem kell elmenni az ECFR-ig, hiszen az ESI honlapján is elérhető az anyagi támogatók listája. Támogatja őket Soros György alapítványa, az Open Society Foundations, egy sor egyéb hozzá köthető szervezet, valamint az Európai Bizottság is. Engdahl szerint további befolyásos amerikai alapítványok és agytrösztök érintettsége meglehetősen sajátos fénybe helyezi a török–uniós megállapodást.