Külföld

Keményen fellépne az álhírek ellen Macron

Erős törvényekkel védené meg a liberális demokráciát a francia elnök

Támogatói a demokrácia megmentése érdekében tett lépésként, ellenzői viszont a jogállam sárba tiprásaként írták le a francia elnök által bejelentett törvénytervezetet, amely az álhírek terjedését gátolná. Az ellenzék attól tart, bunkósbotként használják majd a jogszabályt.

Az újságíróknak tartott újévi beszédében Emmanuel Macron francia elnök kemény fellépést ígért az álhírgyártók ellen az Élysée-palotában. Mint mondta, hamarosan felülvizsgálja a médiaszabályozást, és új jogszabállyal veszi fel a harcot a liberális demokráciát veszélyeztető álhírek terjedése ellen. Az államfő főleg a közösségi médiaplatformokat vette célkeresztbe, elsősorban a szponzorált tartalmakat, különösen a választási időszak alatt, s ebbe a média felügyeletére hivatott Audiovizuális Legfelsőbb Tanácsot is erőteljesen bevonná, de erről részletesebben nem beszélt.

Egyelőre kevés konkrétum ismert, de Emmanuel Macron szándékai már régóta nyilvánvalóak – mondta el a francia elnök tervezett lépése kapcsán lapunknak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, rámutatva, hogy nincsen összefüggés a napokkal ezelőtt elfogadott német szájkosártörvény és a francia elképzelés között. Utóbbi szigorítást egyébként elsősorban választási időszakban alkalmaznák. Mint Soós hangsúlyozta, az is egyértelmű, hogy az elnök az idegen hatalmak, s legfőképpen az Oroszország irányítása vagy befolyása alatt álló médiumokat kívánja visszaszorítani – ezekről már korábban is elmondta, hogy propaganda-eszköznek, nem médiumnak tartja őket. Személyes érintettsége is ismert: a kampány alatt oroszbarát és Kreml-közeli médiumok többek között azt hintették el róla, hogy kettős életet él, s titokban meleg. Mint a szakértő rámutatott, a franciaországi pártok megosztottak a kérdésben, a radikálisok, mint a jobboldali Nemzeti Front és a baloldali Lázadó Franciaország egyértelműen a szólásszabadság lábbal tiprásaként hivatkoznak a tervezetre, a mérsékelt republikánusok pedig megosztottak, vagy hallgatnak – mint Soós hozzátette, Macronnak stratégiailag jó, ha csak a radikálisokkal gyűlik meg a baja.

Összegezve: a törvény támogatói a demokrácia megmentőjeként, ellenzői a demokrácia eltiprójaként tekintenek a tervezett jogszabályra. Utóbbiak részéről pedig számos megalapozottnak tűnő aggály is felmerült: milyen lesz a bíróságra becsatornázott, tartalmakat figyelő jelzőrendszer? Hogy fog lezajlani a bírósági eljárás? Mi egyáltalán az álhír definíciója? Meglesznek-e a jogállami garanciák arra nézve, hogy ne egyes vélemények elhallgattatására használják majd a törvényt? – sorolta a szakértő.