Külföld

Jól ismert liberális vádak hazánk ellen

Magyar civileket hallgatott meg az ALDE-frakció a pártrendezvényén, miután előző nap kudarcot vallottak a plénum előtt

Miután az Európai Parlament leszavazta a holland liberális Sophie in’t Veld javaslatát arról, hogy hazánkról tartsanak vitát, frakciója meghallgatást szervezett a magyar civil szféra képviselőivel.

vezeto
Guy Verhofstadt, a Magyarország elleni liberális akciók egyik értelmi szerzője (Fotó: Reuters/Francois Lenoir)

Nyilvános meghallgatást szervezett kedd délutánra az Európai Parlament (EP) strasbourgi épületében a liberális (ALDE) frakció. Előző nap az EP plénuma leszavazta a holland liberális képviselő, Sophie in’t Veld arra irányuló javaslatát, hogy ma délután plenáris vitát rendezzenek, amiért „Magyarországon rajtaütnek a demokráciát és állampolgári jogokat támogató civilszervezeteken, ezzel veszélyeztetve a közös európai értékeket”. A tegnapi meghallgatáson a magyar „civil szféra képviselői” számoltak be a hazai helyzetről, felszólalt Nun Attila az Autonómia Alapítvány, Kapronczay Stefánia a TASZ és Lydia Gall a Human Rights Watch képviseletében, valamint Mong Attila újságíró.

A belga Guy Verhofstadt frakcióvezető köszöntőjében arról beszélt, hogy az alapvető jogok és az európai értékek nem a tagállamok belügyei. Mint hangoztatta, hazánkban az Orbán-kormány nemcsak dominálja a nyilvánosságot, hanem benyomul a magánszférába, eltapossa az alapjogokat.

Nun Attila szerint a magyar államnak sem jogi, sem pénzügyi, sem auditálási lehetősége nincs a norvég alapokat illetően, mivel a pénz nem folyik át az államkasszán. Mong Attila elmondta, a magyar kormány stratégiája a fékek és ellensúlyok kiiktatása, ennek pedig fontos része a sajtó. Az újságíró szerint a magyar média nagy részét háziasították, a közmédia pedig az Orbán-kormány szócsövévé vált.

Lydia Gall szerint ha az unió nem védi meg az emberi jogokat „házon belül”, akkor kérdéses, hogy kifelé hitelesen tudná képviselni azokat. Mint mondta, az Európai Bizottság konkrét ügyekre koncentrált hazánkkal kapcsolatban, nem pedig általánosságban a jogállam helyzetével foglalkozott, s ezért kifogásolta, hogy a testület nem reagált a civil szférát érő legújabb támadásokra.

A Fidesz–KNDP képviselőcsoportja közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy miután a plénum leszavazta a liberálisok javaslatát, „a kudarcot kompenzálandó”, az ALDE pártrendezvényén „a hazánk lejáratásában korábban szerepet vállaló személyek mondták el a már unalomig ismételgetett vádjaikat”. Mint írták, a liberálisok „politikájából a magyar választók nem kérnek, és a választók döntését sem Brüsszelben, sem Strasbourgban nem lehet felülírni”.

Az EP több frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott tegnap a bizottsági jelöltek meghallgatásával kapcsolatban. A néppárti Manfred Weber szerint minden jelöltnek „ki kell terítenie az összes lapját”. „Nagyon szigorú meghallgatásokat fogunk tartani a jelöltek hozzáértéséről és etikájáról, arról, hogy programjuk mennyire van összhangban Jean-Claude Juncker bizottsági elnök céljaival” – fogalmazott Gianni Pittella. A szocialisták frakcióvezetője több nevet is említett, akinek gondja lehet a jóváhagyás megszerzésével, de mint mondta, leginkább Navracsics Tibor aggasztja, mert közeli munkatársa Orbán Viktornak, akinek „feszült a viszonya az unióval a magyar igazságszolgáltatás, a sajtó, és most a civilszervezetek megregulázásának szándéka miatt”.Online kampányba kezdtek a civilek
Blacklisted Hungarians, azaz Feketelistázott magyarok címmel online kampányba kezdtek civilszervezetek, angol nyelven. Honlapjukon azzal vádolják a magyar kormányt, hogy ellehetetleníti, feketelistára helyezi a demokráciát, emberi jogokat védő szervezeteket. Mint írták, a kampány arra szolgál, hogy az emberek a különböző közösségi oldalak segítségével hívják fel a közvélemény és az Európai Bizottság figyelmét arra, hogyan jár el a civilekkel szemben egy „putyinista rezsim”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom