Külföld

Jobboldali kormány Kolumbiában

A FARC gerillaszervezettel kötött béke revízióját ígéri a megválasztott Iván Duque, akire jelentős kihívások várnak

A konzervatív Iván Duque nyerte a kolumbiai elnökválasztást, akinek kampányában kulcsszerepet töltött be az egykori gerillákkal kötött ingatag béke revíziója.

Iván Duque 20180619
Több száz híve előtt ünnepelte győzelmét a konzervatív Iván Duque Bogotában (Fotó: Reuters - Andres Stapff)

Nem okozott meglepetést, hogy Iván Duque jobboldali jelölt nyerte az elnökválasztást a hagyományosan konzervatív kormányok által vezetett Kolumbiában. Az ugyanakkor már szokatlanabb, hogy a voksok 54 százalékát begyűjtő Duque mögött baloldali riválisa, Gustavo Petro 41,8 százalékot ért el.

A választás egyik kulcskérdése a kormány és a marxista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillacsoport között 2016 novemberében kötött béke volt: Duque kampányában ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálja az öt évtizeden át tartó, 220 ezer halálos áldozatot követelő véres konfliktust lezáró békét, és a súlyos bűnöket elkövető egykori gerillák szigorú megbüntetését helyezte kilátásba. A béke, amelyről mindannyian álmodunk, korrekcióra szorul – mondta vasárnap este több száz ünneplő híve előtt.

Bár Duque vetélytársa, a harcias populistának mondott, és gyakran Hugo Chávez néhai venezuelai elnökhöz hasonlított egykori gerilla, Gustavo Petro csak kilenc tartományban szerzett többséget, az a tény, hogy baloldali jelöltként bejutott a második fordulóba, és ott 8 millió szavazatot gyűjtött be a győztes 10,3 millió szavazatával szemben, történelmi jelentőséggel bír Kolumbiában, és a konzervatív szavazóbázisú ország balra tolódását mutatja.

Gustavo Petro vasárnap este Twitterén azt írta: „Milyen vereség? Nyolcmillió szabad kolumbiai kiállt mellettünk. Nincs itt semmiféle vereség. Egyelőre nem mi alakítunk kormányt…”

A kolumbiai választások kimenetelét Washingtonban is árgus szemekkel figyelték, hiszen az Egyesült Államok egyik legfontosabb latin-amerikai szövetségeséről van szó, és nem mindegy, hogy a Nicolás Maduro vezette Venezuela szomszédságában egy baloldali, Caracas felé húzó kormány kerül hatalomra, vagy marad a konzervatív vezetés, és vele az amerikai katonai támaszpontok.

A győztes Duquera jelentős kihívások várnak: Kolumbia gazdasága változatlanul gyengén teljesít, kábítószer-kereskedő bandák nyomultak be a FARC korábbi területeire, és az elmúlt évben több százezer venezuelai menekült érkezett az országba.

Duque a legjobb garancia arra, hogy Kolumbia ne váljon a „destruktív szocializmus” áldozatává krízis sújtotta szomszédjához, Venezuelához hasonlóan – mondta Álvaro Uribe egykori kolumbiai elnök, Duque egyik fő támogatója.


Ingatag lábakon áll az ellenállókkal kötött egyezség

Nem véletlen, hogy Ivan Duque a FARC-békét választotta kampánytémának, hiába kapott ugyanis Nobel-békedíjat elődje, Juan Manuel Santos 2016-ban, a kolumbiai közvélemény a mai napig megosztott az ügyben: egy két évvel ezelőtti népszavazáson a résztvevők 50,2 százaléka utasította el a békekötést. Végül a szerződés szövegét csak parlamenti szinten fogadták el. A fél évszázados harcokat lezáró béke után a FARC politikai párttá alakult, és elmaradt a gerillák sokak által óhajtott tömeges megbüntetése. És bár a FARC pártja, az ugyanezt a rövidítést használó Közös Alternatíva Forradalmi Erő a 2018-as parlamenti választásokon egy százalékot sem ért el, a megkötött béke alapján 2026-ig tíz képviselőjük ülhet a törvényhozás alsóházában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom