Külföld

Izrael is keményen bírálja Sorost

A zsidó állam külügyminisztériuma tisztázó közleményt adott ki a magyar kormányt antiszemitázó nagyköveti nyilatkozat kapcsán, s a pénzembernek is nekiment

A milliárdost élesen bíráló, „tisztázó” közleményt adott ki a zsidó állam külügyminisztériuma Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására, egy nappal azután, hogy Izrael budapesti nagykövete a George Sorosról készült plakátok eltávolítására szólított fel.

Arthur Schneier 20170710
Ebéden látta vendégül Arthur Schneiert, a New York-i Park East zsinagóga főrabbiját Orbán Viktor az Országházban. A felek megállapították: a világ konfliktusai mögött vallási okok is meghúzódnak, így a különböző vallások hívei között ma már nem csupán toleranciára van szükség, hanem kölcsönös tiszteletre és elfogadásra is. A főrabbi megelégedését fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány felelősséget vállal minden egyes magyar állampolgárért. Orbán Viktor és Arthur Schneier egyaránt nagy jelentőségűnek nevezte, hogy a jövő héten – a kommunizmus összeomlása óta először – hivatalos látogatást tesz Izrael Állam miniszterelnöke Magyarországon, közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar kormányfő a múlt héten David Lauval, Izrael askenázi főrabbijával is találkozott, aki örömmel állapította meg, hogy a zsidó élet virágzik Magyarországon. (ŐM) (Fotó: MTI - Miniszterelnöki Sajtóiroda - Baska Barbara)

Maga az izraeli miniszterelnöki hivatal utasította a külügyet arra, hogy árnyalja Jószéf Amrani állásfoglalását. A budapesti nagykövet a kormányfővel való ismertetés nélkül kiadott dokumentumban arra szólította fel a magyar kormányt, hogy „gondolja át a plakátkampány következményeit, mert a történelmi tapasztalat alapján „semmilyen előny nem származhat egy ilyen jellegű kampányból”. Továbbá a plakát szerinte nem csak Sorost bírálja, hanem „szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít,” ezért véget kell vetni „ennek az ördögi körnek”.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken visszautasította a nagykövet kérését, mondván, az illegális migráció nemzetbiztonsági kérdés, amelyben egyébként a zsidó közösség segítsége is jól jönne, hiszen a zsidóságot különösen érinti az (iszlamista) terror. Szombaton pedig a magyar külügyminisztérium közölte, hogy ahogyan Izrael, úgy Magyarország is fellép mindenki ellen, aki az országra és polgá­raira nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Soros pedig a migránsokat illető és pontosan ilyen kockázatot jelentő tömeges betelepítést elősegítő és propagáló tevékenysége miatt éppen ebbe a kategóriába esik, ezért fel kell lépni ellene és szervezeteivel szemben.

Vasárnap pedig Netanjahu hivatalának utasítására adott ki helyesbítő közleményt az izraeli külügy, amelyben – jelezve, hogy a világ bármely pontján élő zsidóság mellett kiállnak – keményen nekimentek Sorosnak. Mint írják, a nagykövet közleménye „semmiképpen nem azt állította, hogy jogtalan a bírálat Soros György ellen, aki folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányát a zsidó államot rágalmazó szervezetek támogatásával, és megpróbálja eltagadni Izraeltől az önvédelemhez való jogát”.

Ismert: Netanjahu alig egy hét múlva látogat Budapestre, így érthető, hogy egyik ország sem szeretne diplomáciai feszültséget.


„Orbán megvédi a zsidó közösséget”

A menekültek távol tartása megvédte a magyar zsidó közösségeket – mondta a korábban menekültekkel dolgozó Yvonne Kern a Szombat folyóirat holland zsidó közéleti szereplőkkel készült interjúiban. David Pinto egykori egyetemi professzor szerint a muszlim bevándorlók antiszemitizmusa ellen nem lehet tenni, „azt kell mondani, ha nem fogadjátok el a modern életünket, akkor menjetek, és éljetek a saría alatt!”. „Tetszik a Magyarország déli határára húzott fal, Orbán megvédi a zsidó közösséget” – tette hozzá. Az interjúalanyok elmondták, hogy a „toleráns Hollandia” képének megbontását a sajtó és a holland vezetők nem viselik el, ellentétben a bevándorlók antiszemitizmusával. (UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom