Külföld

Irán: Izrael felelni fog a katonai repülőtér elleni támadásáért

A légicsapásban hét iráni katona halt meg

Izrael felelni fog a Homsz tartományban található T-4 katonai repülőtér elleni légitámadásáért - jelentette ki kedden Damaszkuszba érkezve Ali Akbar Velájáti, Szajed Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető egyik legfőbb tanácsadója az el-Majádín libanoni televíziós csatorna beszámolója szerint.

A Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a légicsapásban hét iráni katona halt meg.

"Izrael bűntette - a T-4 elleni támadás - nem marad válasz nélkül" - mondta Velájáti.

A TASZSZ orosz hírügynökség rendelkezésére álló információi szerint az iráni áldozatok katonai tanácsadóként tevékenykedtek Szíriában. Holttestüket még hétfőn Teheránba szállították.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség hétfő hajnalban számolt be arról, hogy rakétatámadás ért egy katonai repülőteret a szíriai Homsz tartományban, több katona halálát és sebesülését okozva. 
Damaszkusz először az Egyesült Államokat gyanította a támadás mögött, később kezdte el Izraelt vádolni a támadás végrehajtásával. Szintén Izraelt vádolja a légicsapás végrehajtásával Iránon kívül a damaszkuszi rezsim másik szövetségese, Oroszország is. A moszkvai védelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint két F-15-ös harci gép hajtotta végre a támadást a libanoni légtérből elindítva a rakétákat, a szíriai légtérbe be sem hatolva. Az elindított nyolc rakétából a szíriai légvédelem ötöt lelőtt - tette hozzá a védelmi minisztérium.

A Reuters hírügynökség hétfőn megkérdezte az esettel kapcsolatosan az izraeli hadsereget is, amely nem kívánta kommentálni a történteket.

A Szíria-szerte kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet szerint a támadásban 14 ember halt meg.