Külföld

Igazságtalan támadások érkeznek Brüsszelből

Orbán Viktor egyértelműen megnyerte a migrációról szóló európai vitát, a kötelező kvóta a múlt– hangsúlyozta lapunknak Milan Zver szlovén néppárti EP-képviselő

Az brüsszeli támadásokról, migrációs politikáról, valamint hazája helyzetéről is kérdeztük Milan Zvert, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) európai parlamenti képviselőjét. A Fidesz testvérpártjának politikusa szerint kiváló az együttműködés magyar kollégáival.

Milan Zver 20180329
Milan Zver: A magyar kormány nem részesül fair eljárásban. Szlovéniában sokkal aggasztóbb a helyzet, mint Magyarországon, az EP-ben mégsem akar senki állásfoglalást és tanulmányutakat, csak mert a szlovén kormány baloldali (Fotó: Európai Parlament)

– Mi a benyomása a Magyarországról szóló EP-jelentés előkészítéséről, a vonatkozó vitákról? Igazságos elbánásban részesül Magyarország, vagy előítéletek vezetik a képviselőket?

– Nem, nem gondolom, hogy fair eljárásban részesülne a magyar kormány azoktól az EP-képviselőktől, akik jelentéseket, állásfoglalásokat akarnak, sőt, a szavazati jog megvonásával is járó hetes cikkely aktiválását az ország ellen. Szerintem az ilyen követelések alaptalanok, különösen, ha megnézzük, mi történik más országokban. Szlovéniában például sokkal aggasztóbb a helyzet, mégsem akar senki állásfoglalást és tanulmányutakat, csak mert ott baloldali a kormány. Amikor a jogállamiságról beszélünk, Szlovénia a legtöbb tekintetben nem felel meg. Négy évvel ezelőtt, a „régi gárda” arra is képes volt, hogy bármiféle bizonyíték nélkül börtönbe zárja három héttel a választások előtt Janez Jansát, a Szlovén Demokrata Párt elnökét, az ellenzék vezetőjét. Persze, az alkotmánybíróság felmentette a választások után, de addigra már sikerült kárt okozniuk a pártunknak és legfőképp az országunknak. Ahogyan a kulturális bizottságban tett legutóbbi felszólalásomban is hangsúlyoztam, Szlovéniában sokkal nagyobb egyensúlytalanság van a médiában, mint Magyarországon, de egyetlen uniós intézményt sem érdekli: senki sem beszél róla a parlamentben, a bizottságban vagy a tanácsban. Szintén senki sem beszél a többi, nagyon problémás szocialista kormányról. Azért is értem nehezen a Magyarország elleni támadásokat, mert az EU gazdaságilag egyik legsikeresebb országa. Hadd tegyek hozzá valamit: Orbán Viktor mindig tiszteletben tartotta az EP-vitákat. Mindig eljött Strasbourgba és Brüsszelbe, hogy elmagyarázza kormánya álláspontját, bizonyos intézkedések szükségességét. Azt is mindig elmondta, hogy Magyarország tiszteletben fogja tartani az uniós intézmények és az Európai Bíróság végleges döntéseit. És mindig így is tett. Magyarország mindig megbízható partner volt az EU-ban, és az is marad.

– Milyennek tartja az Európai Néppárt tagjainak viszonyát a Fideszhez? Vannak regionális különbségek?

– Mint tudja, az Európai Néppárt a legnagyobb politikai párt Európában, s így belülről nagyon plurális – ami normális. Tény, hogy az északi és nyugati pártok néha másként rea­gálnak a Fideszre, mint amire számítanánk. Emögött ideológiai különbségek is vannak, hiszen míg az északi–nyugati pártok inkább a nyugati liberális doktrínákra épültek, addig a közép-európai, keresztény pártok konzervatívabbak. Szóval, más a beállítottságuk, de nem olyan mértékben, hogy az mindenképpen konfliktushoz vezessen. Ezért is találom néha az „északiak” reakcióit igazságtalannak és szükségtelennek. Meg szoktam kérdezni északi kollégáimat, hogy milyen otthon a támogatottságuk, hány mandátumot szereztek az EP-ben a nézeteikkel és a hozzáállásukkal. A Fidesznek például több képviselője van, mint a belga, dán, holland, svéd vagy finn barátainknak. Emellett százalékosan Szlovéniában született a legnagyobb néppárti siker 2014-ben. Mindenesetre egy politikai család vagyunk, szóval, a néha különböző véleményünk ellenére is össze kell tartanunk.

– Lát arra esélyt, hogy többségbe kerüljön az EP-ben az ön pártja, valamint a visegrádiak migrációs politikája?

– Mostanra Orbán Viktor egyértelműen megnyerte a migrációról szóló európai vitát. Egész Európa felismerte, hogy Orbán migrá­ciós politikája volt a megfelelő válasz az illegális migránsok hirtelen beáramlására. Az én személyes véleményem az, hogy a kötelező kvóta a múlt. Ami nem jelenti azt, hogy elmúlt a migrációs hullámok veszélye. Egyáltalán nem. Őszintén remélem, hogy az Európai Unió meg fogja erősíteni a külső határait, ahelyett, hogy segítse az embercsempészek üzletét. Hadd mutassak rá, hogy Szlovénia sokkal sebezhetőbb a külső határán, mint Magyarország, ahol idejében születtek megfelelő intézkedések.

– Ön és a delegációja köztudottan nagyon jól együttműködik a fideszes kollégáival az Európai Parlamentben. Például milyen ügyekben?

– Ez igaz, az elmúlt években kimondottan szoros kapcsolatokat alakítottunk ki fideszes barátainkkal. Érthető, hiszen az SDS és a Fidesz együttműködése mindig nagyon jó volt. Már évekkel ezelőtt, amikor a baloldal először támadta Magyarországot, és meghallgatásokat, vitákat szervezett az Orbán-kormány ellen, megtettem, ami tőlem telik, hogy megvédjem a magyar kormányt az igazságtalan támadásoktól. S később is így tettem minden esetben. A kiváló munkakapcsolat példája volt nemrég, amikor fideszes barátainkkal közösen jegyeztünk egy módosító indítványt egy kulcsfontosságú néppárti dokumentumhoz a migráció és munkaerő kapcsolatáról. Úgy hisszük, az európai munkaerő­piac igényeit elsősorban belső, u­niós migrációval kell kezelni. Épp a napokban nyújtottam be jó néhány módosítót a kulturális bizottság véleményéhez a magyarországi helyzetről, hogy az hitelesebb és kevésbé elfogult legyen. Ha ezeket nem fogadják el, sem az én delegációm, sem pedig a Fidesz nem fogja támogatni a CULT véleményét, valamint a parlamenti jelentést.

– Az Erasmus+ program jelentéstevőjeként szoros munkakapcsolatban van Navracsics Tibor biztossal. Milyennek látja a bizottsági munkáját?

– Navracsics a valaha volt egyik legjobb oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbiztos, és egyértel­műen az egyik legjobb tagja a mostani bizottságnak. Az Erasmus+ ösztöndíjprogramért végzett munkája az elmúlt évek egyik legnagyobb eredménye. Elsősorban az ő tevékenységének köszönhető, hogy az Erasmus+ ennyire sikeres. Mindenképpen erős és hatékony munkakapcsolatot építettünk ki.

– Szlovéniában májusban, Magyarországon pedig áprilisban tartanak parlamenti választásokat. Hogyan látja a jobbközép pártok esélyeit?

– A két ország helyzetét nem lehet összehasonlítani. Magyarország sikeresen kezelte a demokratikus átalakulást, ami a Fidesz támogatottságában is megmutatkozik. Az SDS eközben kemény csatákat vívott Szlovéniában. Abban bízom, hogy az SDS megnyeri a választásokat, és stabil kormányt tud alakítani. Köztudott, hogy az 1990-ben alakult, hatpárti DEMOS-kormány után, ami keresztülvitte a függetlenedést és létrehozta az alapvető demokratikus intézményeket, a 2004 és 2008 közötti első Jansa-kormány volt a legsikeresebb Szlovénia történelmében. Tíz év után legfőbb ideje, hogy újra normalizáljuk Szlovéniát.


„Orbánnak teljesen igaza van”

Orbán Viktor a jó választás – reagált az Azonnali.hu felkérésére a markánsan jobboldali német Junge Freiheit hetilap főszerkesztője. Dieter Stein szerint a magyar miniszterelnök „reálisan mérte fel a milliós léptékű illegális bevándorlás kockázatait”, s a lezárt határok politikájától „megvédte Magyarországot és a magyar népet a terrorizmustól, a bűnözéstől és a magas költségektől”. Ha a nyugati országok állapotát szemügyre vesszük, Stein szerint látható, hogy „Orbánnak teljesen igaza van a politikájával”. Úgy vélekedett, hogy Németországnak is érdeke, hogy hazánkat olyasvalaki irányítsa, aki „szereti nemzetét, és tiszteletben tartja a demokráciát, a véleményszabadságot és a jogállamiságot”, akinek Magyarország érdeke az első, ezután viszont közvetlenül a békés, sikeres nemzetek Európája. (VZ)


Friedman: Sorosnak már nincs hatalma

Nagyinterjúban elemezte Magyarország, a nagyhatalmak és George Soros mozgásterét George Friedman, a Geopolitical Futures igazgatója. Mint a magyar származású amerikai geostratéga elmondta, Soros sohasem fog tudni megszabadulni Orbán Viktortól, mert pénze már korántsem jelent akkora befolyást, mint korábban, az emberek pedig nem hallgatnak az NGO-kra, hanem saját fejük után mennek. Friedman emellett úgy véli, Orbán „nem csatlós, hanem előfutár”, aki „megalapozta a jelenlegi eseményeket” a térségben a bevándorlást ellenző országok körében. A magyarok nem rajonganak a migrációért, így ha az ellenzék nyerne, sem lenne képes szembefordulni ezzel – tette hozzá, megemlítve, hogy Magyarország „fizetni fog” az Oroszországgal is folyó kacérkodásért, de nem gondolja, hogy jelentős árat. (VZ)Röviden


Nemzeti gyásznapot tartottak tegnap Franciaországban a múlt héten Trebes-ben, az iszlamista túszejtő által megölt csendőrtiszt emlékére. Az ország csendőrlaktanyáiban egyperces néma főhajtással emlékeztek a hős tisztre. Párizsban Emmanuel Macron elnök is lerótta kegyeletét. Arnaud Beltrame-ot halála után ezredessé léptették elő, és a Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntették ki.

Fiatal migránsokból álló bandák miatt nőtt meg a bűnesetek száma a franciaországi Brestben – írta a Valeurs Actuelles. A hetilap szerint a város központja lopások, drogügyletek és erőszakos cselekedetek színhelye lett.

A franciaországi Esson tartomány szocialista képviselője szerint a zsidók nincsenek biztonságban az országban, és szomorú amiatt, hogy a francia társadalom passzivitást mutat az ügyben. Malek Boutih az Inter France rádiónak elmondta, Trebes kisvárosának egyes negyedeiben a zsidó vallásúak félnek viselni vallási jelképeiket.

Magyarországra költözik a bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű jobboldali párt parlamenti képviselője, Kent Ekeroth – írta a The Local svéd kiadása. A politikus ezt azzal indokolta, hogy Svédországban elviselhetetlen a migráció miatt kialakult helyzet, míg hazánkban nincs bevándorlásprobléma.

Egyre több gyerek születik Németországban. A szövetségi statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint 2016-ban hét százalékkal több gyermek született, mint 2015-ben. A születések száma sorban az ötödik éve emelkedett. A nem német állampolgárságú nők 184 660 gyereket szültek, ami 25 százalékos növekedés, míg a német anyák 607 500 gyermeket hoztak világra, ami 3 százalékos emelkedés 2015-höz képest.

Az önként távozó menedékkérőknek járó segély növelésének ellenére a korábbinál kevesebb támogatásra jogosult hagyja el Németországot – írta a Neue Osnabrücker Zeitung című lap, kormányzati adatokra hivatkozva.
(HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom