Külföld

Igazat adnak Orbánnak

Elismeri migrációs politikánkat a Times

„Magyarországnak igaza volt a migránsválságban” – ezzel a címmel jelent meg a londoni The Times napilap veterán Közép-Európa-szakértőjének, Roger Boyesnak a tollából egy olyan cikk, amelyet a lap ezzel a mondattal foglalt össze: „Az európaiaknak meg kell barátkozniuk azzal a gondolattal, hogy a nemzetállamoknak és nem az EU-nak kell megoldást keresniük a migrációra.” Boyes cikkét azonnal átvette az Australia Times is, s a címet így módosították: „A kemény Magyarországnak igaza volt a migránsválságban.”

Az írás első „állomása” az olasz Lampedusa szigete, amelynek lakosai torkig lettek a nemzetközi díjakkal elhalmozott Giusi Nicolni polgármesterrel, mert az Merkelhez csatlakozott egy nyílt, liberális Európa bajnokaként. A helyiek pedig azt mondják, elegük lett mindebből: számukra a Willkommenskulturnak vége. „Nagyjából ugyanez a helyzet Európa déli és keleti részében”, ahol nő a migránsok száma. A Merkel politikáját két éve magához ölelő Európában még mindig tapogatóznak a megoldás után. A centrista pártok egyre inkább olyan kemény vonalat képviselnek, mint korábban a szélsőjobboldaliak.

Boyes ezekre is példákkal szolgál, kiemelve Ausztriát és Dániát, majd leszögezi: „Hirtelen az látszik, mintha a migráció kezelésére létrehozott magyar modell – amit széles körben elítéltek, mint a civilizált európai értékek megsértése – megelőzte korát.” Orbán álláspontjának lényege: ha a korlátlan migráció az idegenek alsó osztályához vezet, akkor az a nemzet méltóságát ássa alá. Bírálói szerint mivel elutasítja a jóindulatú multikulturális társadalom alapgondolatát, nem akarja, hogy az idegenek integrálódjanak és ezt közömbösségnek nevezik. Márpedig a magyar kormányfőnek – aki nem szent, jegyzi meg Boyes – két fontos szempontból igaza van. Az első: Európa valóban hánykolódik a migráció hullámain. Másodszor: a nemzetállamnak kell megtalálnia a helyes egyensúlyt a beérkezők és a már ott élők között.