Külföld

Huzavona a határon az orosz konvoj miatt

Alekszej Puskov szerint a palagáz miatt kell az Kijevnek a keleti országrész

Vasárnap sem lehetett biztosat tudni az orosz segélykonvoj sorsáról, amelynek egy része elért a határhoz, ahol viszont nyugati források szerint nincs is lehetőség az átvizsgálására, s Kijev csak nyomást akar gyakorolni. Az orosz, az ukrán, a francia és a német külügyminiszter tegnap este Berlinben találkozott.

konvoj
Az orosz segélykonvoj egy része elérte a határt, de sorsa tegnap még bizonytalan volt (Fotó: Reuters/Alexander Demianchu)

„Kijev a palagáztartalékok feletti ellenőrzés megszerzéséért háborúzik Ukrajna keleti felében. Ezek a tartalékok – német számítások szerint – 5578 milliárd köbméter körüliek (az Egyesült Államok tartaléka 8976 milliárd köbméter)” – írta Twitter-üzenetben az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke. Alekszej Puskov ezzel magyarázza, hogy miért olyan fontos Ukrajnának a keleti országrész megtartása, ahol a lelőhelyeket nyugati cégek fogják kiaknázni. A négyezermilliárd köbméteres Juzivszka palagázmező a harkivi és donyecki megyék találkozásánál fekszik, a kijevi kormány a múlt héten fogadta el a Royal Dutch Shell angol–holland vállalat ajánlatát ennek működtetésére. Hasonló jogot kapott a Burisma ukrán olaj- és gázipar holding, amelynek igazgatótanácsába nemrég beválasztották Joe Biden amerikai alelnök fiát. A Juzivszka mező központjában található a harcok egyik tűzfészke, Szlovjanszk, amelynek lakói népszavazást követeltek a termelés beindítása ellen, ami a vízkészleteket és a légkört is szennyező vegyszerek használatával jár.

Tegnap az orosz és ukrán határőrök megállapodtak az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról. A konvojnak a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának védnöksége alatt kell eljutnia Ukrajnába, egy része tegnap megérkezett a határhoz. Kijev előző nap elismerte, hogy a járműoszlop küldetése valóban humanitárius jellegű. Tegnap még nem lehetett tudni, hogy mikor kezdődhet el az átvizs­gálás, az AFP francia hírügynökségnek egy, a helyzetet ismerő nyugati forrás úgy nyilatkozott:

„A határállomás nem alkalmas arra, hogy fogadja őket, biztosan csak nyomásgyakorlás végett csinálják ezt. Nem tudom, hogy ezek a teherautók hol fognak tudni leparkolni.” Ukrajna pénteken azt állította, hogy orosz páncélozott harcjárművek és katonai teherautók lépték át lépték át a határt, s az ukrán hadsereg a haditechnika nagy részét megsemmisítette. Moszkva határozottan tagadta az állítást, amit az Egyesült Államok és a NATO sem erősített meg.

Ukrán katonai szóvivők szerint a szakadárok lelőttek egy MiG–29-es harci gépet Luhanszk környékén. Bejelentésük szerint a gép „elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot”, megtámadása után pedig a pilóta sikeresen katapultált.

Újra kell indítani az ukrán válság politikai rendezésének folyamatát, és ki kell dolgozni a tartós fegyvernyugváshoz elvezető út tervét – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, mielőtt tegnap este orosz, ukrán és francia partnerével egyeztetett Berlinben. Mint mondta, érthető, hogy a civil lakosság szenvedései miatt a humanitárius helyzetre irányul a figyelem, de a politikai megoldás nélkül a konfliktus résztvevői a válság „mind mélyebbre húzó spiráljába” kerülnek.


Nem akarják a bizottsági ülést
Az ukrajnai válsággal kapcsolatban is csak a saját politikai érdekeit nézi az MSZP a Fidesz szerint, a nagyobbik kormánypárt ezért nem támogatja a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottságok összevont ülésének összehívását. Az ellenzéki párt szombaton közölte, kezdeményezi Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghallgatását, miután az orosz külügyminiszté­rium előző nap a Hídfő.Net portál értesülését kommentálva kijelentette, hogy a Kijevnek szánt magyar fegyverszállítmányok megsértik a hazánk által vállalt kötelezettségeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszközleményében már péntek este határozottan cáfolta az értesülést.


Ukrán gázimportteszt
Ukrajna megkezdte a gázimport tesztjét Szlovákia felől, hogy ezzel is csökkentse energiafüggőségét Oroszországtól. A jelenleg még csak próbaüzemben működő Vaján–Ungvár gázvezeték évente tízmilliárd köbméter földgázt képes szállítani az Európai Unióból Ukrajnába. A vezetéknek most még nincs ekkora kapacitása, de 2015 első negyedévére a fejlesztéseknek köszönhetően már lesz. A vezeték a próbaidőszakban napi kétmillió köbméter földgázt továbbít Ukrajnába. Az Eustream szlovák gázszállító vállalat korábban azt közölte, hogy ügyfelei 2019-ig lefoglalták az általa üzemeltetett Vaján–Ungvár gázvezetéket. Az Eustream nem nevezte meg pontosan az ügyfeleit, akik Ukrajnába szállítanának gázt.