Külföld

Hivatalos adatok is vannak az ukrajnai menekültekről

Az átmeneti szállásokon több mint 18700 Délkelet-Ukrajnából érkezett menekült tartózkodik

Eddig 2712 ukrajnai kapott ideiglenes menedékjogot Oroszországban, az átmeneti szállásokon pedig több mint 18700 Délkelet-Ukrajnából érkezett menekült tartózkodik - hangzott el a rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott kormánybizottság vasárnapi ülésén.

Anatolij Kuznyecov, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) igazgató-helyettese a tanácskozáson elmondta, hogy 250 ukrán állampolgár kapta meg a menekült státust.

Vlagyimir Pucskov, a kormánybizottságot vezető rendkívüli helyzetek minisztere utasította az FMSZ-t, hogy minden formalitást nélkülözve nyújtsanak azonnali segítséget azoknak az embereknek is, akiknél nincsenek dokumentumok.

Menekültek
Az FMSZ igazgató-helyettesének tájékoztatása szerint jelenleg több mint 18700 embert helyeztek el az Oroszország területén létesített 233 ideiglenes szálláson, olyanokat, akik szavai szerint "kénytelenek voltak elhagyni Ukrajna területét". Kuznyecov úgy vélte, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet egyre nehezebb, a humanitárius katasztrófa súlyosbodik. "Az emberek a háború elől menekülnek. Van, aki arra vár, hogy változás lesz és reméli, hogy visszatérhet. Van, aki úgy döntött, hogy marad" - mondta Kuznyecov.
Szergej Bondarjev, az Ukrajnával határos Rosztovi terület kormányzóhelyettese arról számolt be a kormánybizottságnak, hogy csak az ő régiójukban összesen 13 412 embert helyeztek el. 9 ezer személy családoknál lakik. Bondarjev elmondta, hogy bár az utóbbi időben is harcok folytak a délkelet-ukrajnai régiókban, a menekültek áradata kissé csökkent. Az elmúlt 24 órában 6,5 ezer embert fogadtak. A csökkenést annak tudják be, hogy a legtöbb határátkelőt az ukránok lezárták, a menekülők egy része pedig a Voronyezsi és a Lipecki régióba távozik.
Alekszandr Drobisevszkij, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője elmondta: "légihidat" szerveztek, hogy az ukrajnai menekülteket a Krím félszigetről és az oroszországi Rosztovi területről más orosz régiókba szállítsák.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom