Külföld

Heveny kampányláz az Európai Néppártban

A tagszervezetek többsége nem támogatná a Fidesz kizárását, Hans-Peter Friedrich, a Bundestag alelnöke pedig határozottan kiállt a magyar kormány mellett

Tovább bővült azon néppárti politikusok névsora, akik elítélték a magyar kormány tájékoztatókampányát. Befolyásos támogatók is akadtak Berlinben.

Hans-Peter Friedrich 20190223
Hans-Peter Friedrich szerint „mindig ugyanaz a lemez”: aki nem baloldali, az nem is lehet demokrata (Fotó: AFP - Karlheinz Schneider)

Sorra vette péntek reggeli hírlevelében a Politico, hogy az Európai Néppárt (EPP) mely politikusai szólaltak fel a magyar kormány tájékoztatókampányával szemben. Kritikusan reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, és sorra álltak ki mellette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusai: Angela Merkel kancellár, Markus Söder bajor miniszterelnök, Manfred Weber, az EPP bajor csúcsjelöltje, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, valamint Da­niel Caspary CDU-s EP-képviselő is. Caspary a Politicónak azt mondta: semmi jó nem következne abból, ha kizárnák a Fideszt a pártcsaládból. Egyrészt azért, mert szerinte a brit konzervatívok távozása az EPP-ből hozzájárult a Brexithez, másrészt ha Orbán hivatalosan is csatlakozna a „jobboldali populista” táborhoz, az komolyan megerősítené azokat a pártokat. Az Euractiv portál több tagpártot is körbekérdezett, és a többség úgy vélte, a Fidesznek maradnia kell.

Tegnap Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár is csatlakozott a kritikusok kórusához. Közlemé­nyé­ben elfogadhatatlannak nevezte a plakátkampányt, a Fidesz néppárti tagságára viszont nem tért ki. Hans-Peter Friedrich, a német parlament alsóházának (Bundestag) bajor alelnöke a Passauer Neue Presse című lapnak nyilatkozva visszautasította a Fidesz kizárását. Twitterén védelmébe vette a magyar kormányt: „Mindig ugyanaz a lemez: aki nem baloldali, az nem demokrata, aki Sorost bírálja, az antiszemita, aki Európa határait védi, az embertelen”. Óva intett az elhamarkodott lépésektől Elmar Brok CDU-s EP-képviselő is. A Néppártban egyébként a napokban rendkívüli ülést akart összehívni Gunnar Hökmark svéd képviselő, aki szerepel George Soros brüsszeli szövetségeseinek listáján is.

Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár időközben Litvániában és Lettországban tárgyalt, és tájékoztatott a magyar kormány álláspontjáról az EB migrációs politikájával kapcsolatban. Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a bizottságot Frans Timmermans képviselje, aki „úgy kampányol a bevándorláspárti Soros-lista csúcsjelöltjeként, hogy szerinte ez nem befolyásolja a függetlenségét”. Timmermans legitimitásának hiányát egyébként az is jól mutatja, hogy az EP mandátumbecslése szerint pártja, a holland Munkáspárt májusban három mandátumra számíthat.

„A Fidesz távolodik jelenleg az EPP-től. A néppárt ezen a téren irányváltást vár” – idézte az APA osztrák hírügynökség az EPP egyik szóvivőjét, aki hozzátette, hogy a párt elnöke, Joseph Daul és frakcióvezetője, Manfred Weber nem kezdeményezte a Fidesz kizárását.


Kanada is figyel a családpolitikánkra

A kanadai konzervatívok nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar családpolitika iránt, számukra ez modell – tájékoztatta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-t telefonon. A háromnapos látogatáson Kanadában tartózkodó Novák Katalin Ottawában és Torontóban folytatott megbeszéléseket a kanadai Konzervatív Párt vezető személyiségeivel, előadást tartott a tekintélyes Cardus Intézetben a magyar családpolitikáról valamint találkozott a magyar diaszpóra ottani képviselőivel is. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta, tárgyalásai arra is alkalmasak, hogy erősítsék a Fidesz és a Konzervatív Párt közötti kapcsolatokat. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom