Külföld

Hazánkra küldenék a CIA-t

Gyöngyösi: Megsértették a szuverenitásunkat

Igen részletes, százharminc oldalas jelentésben foglalkozik a magyar és a görög szélsőjobboldal előretörésével a Human Rights First (HRF) amerikai emberi jogi szervezet. A HRF hazánk esetében elsősorban a Jobbikot, Görögország esetében pedig az Arany Hajnalt tartja aggasztónak.

Az antiszemitizmus erősödése mellett meglátásuk szerint azért is oda kell figyelnie rájuk az Egyesült Államoknak, mert az európai szélsőjobboldal jórészt oroszbarát, sőt szerintük mindkét pártot Moszkva, valamint Teherán pénzelheti. A szerzők több esetben támaszkodtak a dolgozat elkészítésekor az Átlátszó.hu cikkeire, a Tavares-jelentésre, valamint Kim Lane Scheppele amerikai alkotmányjogász bírálataira is. A Jobbik mellett aggasztónak tartják az Orbán-kormány tevékenységét is, ezért minden eddiginél komolyabb beavatkozást várnak Washingtontól a magyar belpolitikába. Javaslataik között szerepel, hogy az USA dolgozzon ki programot az antidemokratikus folyamatok megfékezésére, építsen ki kommunikációs stratégiát, amivel eléri a „főleg állami propagandából tájékozódó lakosságot”, támogassa a civilszervezeteket, támogassa az unió határozottabb fellépését hazánkkal szemben. A HRF bevetné az amerikai titkosszolgálatokat is Magyarországon, hogy derítsék fel a szélsőjobboldal külföldi finanszírozását, valamint azt is, hogy mely magyar üzletemberek és politikusok segítik a szélsőjobboldalt, és őket szigeteljék el.

Az Egyesült Államok többször is megsértette már hazánk szuverenitását – hangsúlyozta lapunknak Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, példaként említve egyebek mellett az Együtt-PM mögött álló Haza és Haladás Alapítvány „busás anyagi támogatását”. Mint mondta, a HRF jelentése ennél is tovább megy a titkosszolgálati fellépés szorgalmazásával, s azzal, hogy a magyar társadalom manipulálásának szükségességét is megfogalmazza a „független”, azaz liberális médián keresztül. Nem meglepő, hogy a HRF célpontja a Jobbik, amely bemutatja a neoliberális gazdasági világrend és a liberális politika, az egyoldalú euroatlantista külpolitika káros hatásait – fogalmazott Gyöngyösi.