Külföld

Hazánk bírálói Soros szövetségesei

Titkos lista készült az Európai Parlamentben a spekulánsnak megbízható képviselőkről

A napokban nyilvánosságra került Soros-dokumentumok azt leplezik le, hogy a rossz hírű spekuláns az Európai Unió tagországaiban mely szervezeteket támogatott a 2014-es európai uniós választások befolyásolására és egyéb politikai céljaira.

2014-es meghallgatás 20160822
(Fotó: European Parliament)

A DCLeaks honlapon elérhetővé tett dokumentumok olyan hazai Soros-támogatású entitásokat is tartalmaznak, mint a Helsinki Bizottság, a 444.hu, a nevében is szórakoztató, e leleplezésnek nyilván örvendő Atlatszo.hu, a Majtényi-féle Eötvös Károly Intézet és a magyar nyilvánosság döntő többségében hasonló ellenszenvvel kísért nem egy társa. A kiszivárogtatott iratok azonban sok más érdekességet is rejtegetnek. Mint a Kumquat Consult nevű brüsszeli agytröszt tanulmányát, amely nem kevesebb, mint százhetvenhét oldalon sorolja fel az Európai Parlamentben ülő azon vezető politikusokat és képviselőket, akikhez a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványa és csatolt részei bízvást fordulhatnak bizalommal. A vaskos irat címe: Az Európai Parlamentben ülő megbízható szövetségesek (2014–2019). Alatta ez áll: Kumquat Consult a Nyílt Társadalom Európai Politika Intézete számára. A tanulmány igen komoly munka eredménye. Az uniós tagországok Soros szempontjából megbízható, tizenegy bizottságban helyet foglaló EP-tagjainak nemcsak bizottsági funkcióit mutatja be, de esetenként egy-két kommentárral fűszerezett szakmai életrajzát is.

E „megbízhatósági” dokumentum élén ott áll a küllemével és belbecsével egyaránt oly sok érzelmet kiváltó Martin Schulz, a Európai Parlament Németországból Brüsszelbe került szocialista elnöke. Őt így ajánlja a Kumquat: „Intézményi feladatai miatt rendkívül elfoglalt, de megközelíthető olyan magas szintű akciók esetére, mint a szélsőjobboldal elleni harc, a második világháborús emlékesemények vagy az antiszemitizmus elleni harc”. A tanulmányból kiderül, hogy Sorosék a hétszázötvenegy európai parlamenti képviselőből kétszázhuszonhatot tartanak megbízhatónak.

Ilyen megbízható ember az olasz Gianni Pittella, aki Schulz után vezeti az EP szocialista frakcióját. A Kumquatnak nyilván ugyanúgy elkerülte a figyelmét, mint lapunk kivételével a hazai sajtóét, hogy Pittella elnök a Brexit-referendum után tartott parlamenti beszédében a „háttérhatalmakról” kurjantotta el magát. Amellyel kapcsolatos kérdésünkre az MSZP azóta sem kíván válaszolni. A legtöbb képviselő liberális és egyéb baloldali frakció tagja. De ott vannak olyanok is, mint a német néppárti Elmar Brok, akit az Európai Parlament folyosóin a bátrabbak, Broktól illő távolságban, „a neokonok legalázatosabb brüsszeli szolgájának” neveznek.

A dokumentumot hazai szemmel pásztázóknak feltűnik, hogy azon minden egyes olyan képviselő ott szerepel, aki az elmúlt években gyalázta Magyarországot, és még a jelen ciklusban is ott ül jól kistafírozott képviselői székében. Ilyen például a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, a liberális frakció elnöke, aki 2014. március 17-én követelte Magyarország ellen a „nukleáris opció” bevetését, azaz Magyarország szavazati jogának elvételét. Listás még persze e liberális frakciónak a neki nem tetsző kérdéseket feltenni akaró újságírókra kutyák ráuszítását beígérő főtitkára, a némileg rasztás kinézetre hajazó holland Sophie in ’t Veld. Érdeklődési témáit az „átláthatóság” vezeti.

Listás hely jutott Alexander Lambsdorffnak is, a liberális frakció alelnökének. Ő augusztus 10-én javasolta, hogy Magyarországtól mint a menekültekkel nem szolidáris országtól vonjanak meg uniós forrásokat. A liberális gróf egyébként, olvasható az ajánlásban, a német külügyi hivatal politikai tanácsadója. Ausztriából listás a politikailag zöld Ulrike Lunacek asszony, akinek szintén szenvedélyes magyarellenes kirohanásait az előző ciklusban oly forró rajongással kísérte Göncz Kinga és több szocialista EP-képviselőtársa. A finn Olli Rehn liberális frakciótag szintén lecsekkolt pedigréjű Soros-barát. Ő volt a megelőző bizottsági ciklusban a pénzügyekért felelős biztos, aki mindent megtett, hogy az Európai Bizottság előrejelzéseiben olyannyira negatív jóslatokat eresszen meg, amelyeknek a valósághoz annyi közük volt, mint Sorosnak a demokráciá- hoz. Rehn biztos volt az, aki szintén bevetett mindent, hogy Magyarországot akkor se eresszék ki a túlzottdeficit-eljárás alól, amikor a bizottság más országokkal pont fordítva járt el.

A szomszédos uniós tagországok képviselői közül megtaláljuk a listán a szlovák Monika Flasíková Benovát, az EP szocialista frakciójának tagját, aki a magyar alkotmány elleni brüsszeli támadássorozatban az alaptörvényt „monarchisztikus” jellegűnek bélyegezte. Szintúgy honfitársát, Boris Zalát, aki a SMER küldöttjeként az EP szocialista frakciójában foglal helyet. A román képviselők igen nagy számban szerepelnek a listán. Soros-hitelesítésű a néppárti Monica Macovei. Úgyszintén a néppárti álarcot öltött Renate Weber, aki a korábbi ciklusában liberálisként erősített rá Daniel Cohn-Bendit nyakérszaggató üvöltözéseire, ha ismételten Magyarország volt az EP célpontja. Weber asszony példásan demokratikus román hazájában a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke volt.

Ahogyan alelnöke a Nemzetközi Helsinki Szövetségnek, és mint ilyen, nagyon ért az emberi jogok bírálatához. A Soros-megközelítésekre nyitott romániai képviselők között ott található Daniel Buda is. Őt nagyon érdekli a korrupció elleni harc, az átláthatóság, és sok egyéb mellett az európai integráció is.

A Soros-listán két magyarországi képviselőre bukkanhatunk. Egyikük a szocialista frakcióban helyet foglaló DK-alelnök, Niedermüller Péter, aki ottani, hasonló beállítottságú társaival együtt magyarországi balliberális hungarikumként, naponta él feljelentéssel hazája ellen. Őt a polgári jogok, a jogállamiság, a kultúra és média, a médiapluralizmus, a költségvetés, az emberi jogok és a romák érdeklik. Niedermüller az Izraellel kapcsolatot fenntartó küldöttség tagja. A másik listás az LMP egyetlen brüsszeli képviselője, a zöld frakció tagjaként tevékenykedő Meszerics Tamás, akit a külügyek is foglalkoztatják. Lapunk péntek délelőtt érdeklődött mind a Kumquat Consultnál, mind a Demokratikus Koalíció országos központjában, hogy nem tartják-e érthetetlennek, netán sorscsapásszerű véletlennek, hogy a megbízhatósági Soros-listáról lemaradt a másik DK-alelnök, EP-képviselő, Molnár Csaba. Azt is megkérdeztük, hogy a magatartásával minden esetben Soros György érdekei mentén láthatóan belülről fakadó hűséggel politizáló Molnár Csaba e rendkívül súlyos megaláztatásért és megszégyenítésért nem perli-e kártérítésért a brüsszeli agytrösztöt. Cikkünk megírásáig válasz nem érkezett.


Sutherland, a prominens barát az ENSZ-ben

A kiszivárgott Soros-dokumentumokból a Breitbart konzervatív hírportál cikke szerint az is kiderül, hogy Soros György alapítványa, az Open Society Foundation az egyik fő támogatója a Columbia Global Policy Initiative (CGPI) nevű think tanknek, amelynek tanácsadói testületében megtalálható Peter Sutherland, az ENSZ migrációs különmegbízottja is. A kiszivárgott dokumentum szerint Sutherland „elit szinten”, a színfalak mögül tudja képviselni a migrációbarát politikát. Sutherland nemcsak menekültek, hanem a gazdasági migránsok jogainak kiterjesztését is követeli, hősnek nevezte Angela Merkel német kancellárt, Európa homogenitásának aláaknázását sürgette, és élesen bírálta a szerinte nem szolidáris tagállamokat, így hazánkat is. Az '56-os menekültekre utalva tragikusnak és ironikusnak nevezte a déli határzárat, elítélte az Orbán-kormányt a kvóta elutasítása miatt. (ŐM)