Külföld

Hatékonyabb lesz a bizottság

Navracsics Tibor tegnap találkozott Junckerrel

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság legnagyobb szabású átszervezésére készül a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint. A német lap úgy tudja, hogy a testület leendő elnöke a bizottság tagjait hat vagy hét munkacsoportba osztja, és a legfontosabb programokon közösen dolgoznak majd – ilyen központi kérdés az energiaunió mellett a digitális belső piac kiépítése is.

A csoportokat alelnöki beosztású bizottsági tagok vezetik majd, a tagok pedig, ahogy eddig is, egy-egy szakpolitikai terület irányítói lesznek (azaz rendelkeznek saját portfólióval). A csoportokat irányító úgynevezett „szuperalelnökök” nem kapnak külön területet, hanem az adott projekt megvalósításáért felelnek politikai értelemben is, és teljes körű felhatalmazással képviselik a bizottság elnökét.

Az új szervezeti felépítéssel a volt luxemburgi kormányfő reagál azokra a vádakra is, amelyek szerint az unió fő végrehajtó testülete nehézkes és túlságosan bürokratikus, nem képes hatékonyan képviselni az állampolgárok érdekeit. Juncker szerint az erre vonatkozó kritikák hozzájárultak ahhoz is, hogy romlott az uniós intézmények megítélése. Az új rendszerben Juncker először egyeztet a hat vagy hét alelnökkel, akik megszervezik a munkát a csoportjaikban, amelyeknek tagjai az irányításuk alatt álló főigazgatóságra támaszkodnak a feladatok elvégzésében.

Az Európai Bizottság leendő elnöke kedden megkezdte az „interjúztatást”, azaz fél-fél órás megbeszéléseket folytat a tagállamok által a testületbe jelölt tagokkal. Hazánk biztosjelöltje, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter tegnap délután találkozott Junckerrel, megbeszélésükről azonban lapzártánkig nem adtak ki közleményt.

Az interjúkkal a tervek szerint ma végeznek, és ha mindenben sikerül megállapodni a jelöltekkel, Jean-Claude Juncker szeptember 9-én bemutatja testületét, ezután pedig az Európai Parlament szakbizottságai hallgatják meg a biztosjelölteket. Kinevezésüket október végén hagyja jóvá a parlament, és november elsején már meg is kezdi a munkát az új, Juncker-féle bizottság.