Külföld

Hamarosan kiderül, lehet-e nagykoalíció

Angela Merkel szerint sok akadály van még a megállapodás útjában

Nehéz nap vár ránk – jelentette ki tegnap Berlinben Angela Merkel kancellár a Németországot kormányzó nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések utolsónak szánt fordulója előtt.

 A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unióval (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) egyeztetett a kormányalakításról. Az utolsó, ötödik forduló előtt Merkel elmondta, sok akadályt kell még elhárítani a megegyezés felé vezető úton. Nyilatkozatában hangsúlyozta, nagy energiával, az együttműködés szellemében kezd hozzá a tárgyalásnak.

Martin Schulz, az SPD elnöke szintén kiemelte, hogy nagy akadályok vannak még a megállapodás útjában. Aláhúzta, pártja csak akkor hajlandó koalícióra lépni vagy támogatni a következő kormányt, ha a berlini vezetés küzd az Európai Unió összetartásáért és megerősítéséért.

Az SPD székházában rendezett találkozó utolsó napján külön tárgyaltak legfelső szinten a pártelnökök és a parlamenti frakcióvezetők részvételével. Az egyenként tizenhárom fős küldöttségek ezt követően megpróbálták véglegesíteni a tizenöt témáról, köztük a digitalizációról és a migrációról munkacsoportokban folytatott megbeszélések eredményét rögzítő záródokumentumot. A tárgyalások tegnap lapzártánkig elhúzódtak.
A 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjai a szondázó, puhatolózó egyeztetéseket követően külön-külön fognak határozni arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába, amelyek legkorábban a hónap végén kezdődhetnek meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom