Külföld

Hajsza Hazsogdzsi után

Az egész világ aggódik már az eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró miatt, Rijád váltig tagad, az amerikaiak és a rokonok nyomozást követelnek

Bár a CNN belengette, hogy a szaúdiak hamarosan beismerhetik: kihallgatás közben, véletlenül végeztek Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíróval az ország isztambuli konzulátusán, eddig ezt a törökök szerint Rijád nem tette meg. Ankara fel van háborodva, Washington aggodalmát fejezte ki, a nyomozás folytatása pedig tervben van.

Az amerikai CNN hírtelevízió rijádi forrásaira hivatkozva közölte, a szaúdiak vélhetőleg egy rosszul sikerült kihallgatásra fogják majd az ország isztambuli konzulátusára október 2-án bement, de onnan haza már sohasem tért szaú­di újságírót, akit a törökök szerint helyben meggyilkoltak, a szaú­diak szerint viszont még épségben távozott. Emlékezetes, Dzsamál Hasogdzsi feltételezett halála kapcsán mindenféle teóriák láttak napvilágot, Donald Trump amerikai elnök például azt mondta, talán önálló gyilkosok végezhettek Hasogdzsival, miután telefonon Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király cáfolta a kormány érintettségét Trumpnak. Természetesen Ankara nyitottnak mutatkozott a Rijáddal való együttműködésben az ügy felderítésében.

Hasogdzsi egyébként a kormányt élesen bíráló ellenzékhez tartozott.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ugyancsak aggodalmát fejezte ki az újságíró eltűnése miatt rijádi tárgyalásain, megköszönve Szalmán bin Abdel-Azíz uralkodónak az ügy kivizsgálása iránti elkötelezettségét.

A CNN által beígért beismerő nyilatkozathoz hasonlót egyébként nem kaptak a törökök sem, Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter pedig közölte, a külképviseletre Hasogdzsi a házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni, eközben nem szokás vallatni az embert, az ügyet pedig fel kell tárni. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap az érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte. Ankara pedig bejelentette, hogy tegnap ismét átvizsgálta Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, hátha rábukkannak az elvesett Hasogdzsi nyomára. Egyébként a hírek szerint az éjszakai vizsgálat során Hasogdzsi meggyilkolására utaló nyomokat találtak.

A furcsa eltűnés igencsak megterhelheti a szaúdi-amerikai viszonyt, miközben Rijád Washington kiemelt térségbeli szövetségese. A nyílt konfrontáció mindenesetre feltehetőleg egyik félnek sem áll érdekében, ezzel kapcsolatban a The Wall Street Journal című amerikai napilap úgy tudja, hogy a szaúdiak és a törökök is jeleztek Washingtonnak, hogy el akarják kerülni a nyílt konfliktusokat.


Röviden

Szunnita terroristák rabolták el tegnap az iráni biztonsági erők legalább tíz emberét a pakisztáni határnál. A perzsa média értesülései szerint Mirdzsáve városban, egy határellenőrző pontnál estek egy militáns csoport fogságába a biztonságiak, az emberrablás elkövetéséért a Dzsais al-Adl nevű szunnita csoport vállalta a felelősséget. A túszejtést azzal indokolták, hogy szerintük Irán elnyomó politikát folytat a szunnitákkal szemben Szisztán-Beludzsisztán tartományban, Teherán szerint viszont éppen Pakisztán nyújt menedéket militáns csoportoknak.

Az afgán biztonsági erők legalább húsz tagját megölték tálibok. Az áldozatok között egy magas rangú rendőrtiszt is volt afgán hivatalos források szerint. A támadásokra az északi Szamangán tartományban került sor, ahol biztonsági ellenőrzőpontokat rohantak le a szélsőséges, kormányellenes fegyveresek. A tálibok a maguk részéről csaknem ötvenre tették a leölt katonák számát.

Nem kegyelmeztek meg túszuknak az Iszlám Állam tagjai Nigériában. A szélsőségesek a Vöröskereszt kérése ellenére megölték Hauwa Mohammed Liman egészségügyi dolgozót.

A Sínai-félszigeten irtotta a dzsihadistákat Egyiptom. Az arab állam hadserege állítása szerint csaknem négyszázötven Iszlám Állam-taggal végeztek az elmúlt nyolc hónapban.