Külföld

Hajlandó szembeszállni Merkellel az új CDU-elnök

A Kereszténydemokrata Unió egységének megteremtése lesz Annegret Kramp-Karrenbauer egyik fő feladata a német sajtó szerint – A kancellár kritikusa lett az új főtitkár

A német kancellár bírálói között számon tartott Paul Ziemiakot választották meg szombaton a Kereszténydemokrata Unió (CDU) új főtitkárának. Annegret Kramp-Karrenbauer pedig egy lapinterjúban közölte: pártelnökként a migráció és a biztonság témáját fogja elsőként napirendre venni.

Ziemiak 20181209
Ziemiak a CDU legfiatalabb főtitkára (Fotó: AFP - Rainer Jensen)

Egy nappal azután, hogy a kongresszusi küldöttek Annegret Kramp-Karrenbauert szavazták meg Angela Merkel utódjának a német CDU élén, szombaton a kancellár politikájának bírálói között számon tartott Paul Ziemiakot választották a párt főtitkárának. A CDU konzervatív irányzatához sorolt politikust alacsonynak számító, 62,8 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre az MTI közlése szerint.

Ziemiakot Kramp-Karrenbauer javasolta főtitkárnak, hangsúlyozva, hogy részvétele a CDU megújításában azt is jelezné, hogy nincs megosztottság a pártban. A párt hamburgi tisztújító kongresszusán, a szavazás előtti beszédében Ziemiak sürgette, hogy a CDU legyen a jogállamiság pártja. Mint mondta, következetesen el kell távolítani az országból a terrorveszélyes külföldieket. A 33 éves politikus a párt legfiatalabb főtitkára, 2014 óta a CDU és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CDU) közös ifjúsági szervezetének (Junge Union) vezetője, 2017-ben pedig bejutott a szövetségi parlamentbe.

A német sajtó több interjút is közölt a hét végén Kramp-Karrenbauerrel. A Bild am Sonntagban megjelent cikkben a CDU új elnöke közölte, a migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre: januárban tanácskozást szerveznek a migrációról és a biztonságról szakértők, valamint a jelenlegi migrációs és menekültügyi politika bírálói részvételével. A tanácskozás célja konkrét javaslatok kidolgozása lesz – mondta a pártelnök, hozzátéve: az eredményeket beépítik majd a májusi európai parlamenti (EP-) választásra készítendő programba.

Az ARD országos köztelevízióban Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, hogy hajlandó szembeszállni Angela Merkel kancellárral, ha a párt érdeke ezt diktálja. Közölte, hogy erősíteni kell a párt szerepét a kormányzati döntések meghozatalában.

A Deutsche Wellének nyilatkozva a CDU új vezetője elmondta, megválasztásával nyilvánvalóvá vált, hogy a párt azt akarja, Merkel töltse ki 2021 őszéig tartó mandátumát, emellett a CDU vezetőjeként feladatának tekinti a kormány stabilitásának biztosítását.

A német sajtóban megjelent cikkek többsége szerint egyébként az egység megteremtése lesz Kramp-Karrenbauer első nagy feladata. A Bild azt írta, jövőre az EP-választás mellett tartományi választást is tartanak Brémában és három keleti tartományban, és ha a CDU elveszíti ezeket a voksolásokat, gyorsan elillan az újdonság varázsa.

A Süddeutsche Zeitung szerint a szoros eredmény megmutatta, hogy a kongresszusi küldöttek csaknem fele hajlandó Friedrich Merz irányvonalát követni, amelynek egyik fontos pontja, hogy a CDU akkor tud választókat visszahódítani a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párttól, ha például egy szigorúbb menekültügyi politika révén a politikai mezőről jobbra mozdul.

Az M1 aktuálisnak nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztásával kapcsolatban szombaton a Németországban élő Leslie Mandoki zenész, producer, aki szerint a Fidesz politikáját erősítheti az európai színtéren a CDU új elnöke. Mint mondta, az új pártvezető garanciát jelent arra, hogy a párt újra a nemzetek Európájának elvét erősíti majd.


Napirenden a migránspaktum

Ma kezdődik Marrákesben az ENSZ kétnapos kormányközi konferenciája, ahol elfogadják a Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról című egyezményt. A dokumentumot az ENSZ 193 tagországa az Egyesült Államok kivételével júliusban véglegesítette. Mások mellett Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Izrael, Litvánia, Svájc és hazánk sem támogatja. Olaszország a napokban jelentette be, hogy a kormányfő nem vesz részt a tanácskozáson, az aláírásról majd a római parlament dönt. A magyar kormány álláspontja szerint a migrációs csomag veszélyes, nem tesz különbséget az illegális és a legális bevándorlás között, bátorítja a migrációt ahelyett, hogy annak okait kezelné. (ŐM)


Röviden

A Fidesznek erős Európai Néppártra, a Néppártnak pedig erős Fideszre van szüksége – mondta Novák Katalin pénteken az MTI-nek. A Fidesz alelnöke az Európai választások 2019 című panelbeszélgetésen vett részt. Szerinte az EPP és a Fidesz kölcsönösen abban érdekeltek, hogy minél erősebbek legyenek a jövő évi EP-választásokon.

Kisebbségi kormány lesz Belgiumban a legnagyobb koalíciós partner távozása után. A belga sajtó szerint a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) miniszterei azért mondtak le, mert mély ellentét alakult ki a kormányon belül az N-VA által elutasított, de a másik három koalíciós párt által támogatott ENSZ migrációs paktum miatt.

Támogatja a német CDU az ENSZ tervezett globális migrációs megállapodását. A pártvezetés erről szóló indítványát német hírportálok szerint a küldöttek nagy többséggel fogadták el péntek este a párt hamburgi tisztújító kongresszusán. A határozat megegyezik a szövetségi parlamentben november végén megszavazott dokumentummal. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom