Külföld

Hájek: Puccs készülhet Budapesten

Washington buktatta meg tavaly Petr Necas volt kormányfőt, miután moszkvai útján egyértelműsítette, hogy fair verseny lesz a temelíni atomerőmű bővítésére kiírt tenderen – mondta a Híradónak adott interjúban Petr Hájek, a volt cseh államfő, Václav Klaus egykori szóvivője.

Az amerikaiak mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy a beruházást az oroszok nyerjék, ezért lecserélték az amerikai nagykövetet, aki ezt nem tudta volna elérni, utódja pedig már határozott feladattal érkezett Prágába. Hájek szerint az Orbán-kormánynak is van félnivalója, hiszen jóval függetlenebb döntéseket hoz Necasnál, akinek megpuccsolása idején nem volt ukrán válság, amely most háromszorosára növeli az Európai Unió és az Egyesült Államok számára a tétet. Úgy fogalmazott, a mostani budapesti tüntetések már „részei a forgatókönyvnek”, amelynek lényege, hogy kirobbantanak egy évekig eredménytelenül húzódó korrupciós botrányt, amelybe közben belebukik a kormány.

A terv része az is, hogy feszültséget keltenek a társadalomban, kialakítanak olyan csoportokat, amelyek a kormány távozását követelik. Hájek szerint ezt a módszert alkalmazták az amerikaiak a Bársonyos Forradalom, az Arab Tavasz, Szíria és Ukrajna esetében is.

A cseh bennfentes múlt pénteken először a Magyar Nemzetnek adott interjúban fogalmazott meg hasonló gondolatokat, akkor úgy nyilatkozott: „Budapesten is van amerikai nagykövetség, az utcai tiltakozások élén egy amerikai diplomata áll”.