Külföld

Győzelem: lepattant a vásárhelyi líceumra vadászók vádirata a bíróságról

Erdélyi históriák

Jogerősen visszaküldte a Marosvásárhelyi Táblabíróság a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a vádiratot, amelyet a vádhatóság a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt, 2014-es megalapítása ügyében állított össze Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen.

Ez a magyar nyelvű iskola számára komoly győzelem a DNA felett, legalábbis erkölcsi, ahogy Gogolák Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje értékelte, mondván: kiderült, hogy védencét tényleg hiányos vádirat alapján vegzálták. Így újabb szál lett elvarrva a 2016 őszén román hatósági vegzatúra alá került vásárhelyi líceum sorsában, amelynek újraalapítására csak e tanév elején kerülhetett végre sor. Közben a magyar hatóságok állítólag letartóztatták a Romániában tavaly jogerősen börtönbüntetésre ítélt Olosz Gergelyt, egykori RMDSZ-szenátort, a nemzeti ünnepre való tekintettel pedig a székely megyék prefektusai a nemzeti ünnep előtt a jelképhasználattal kapcsolatos jogszabályok betartására intették a székelyföldi polgármesteri hivatalokat. Pénteken fény derült arra, hogy a magyarellenesség miatt többször megbírságolt Rares Bogdan román televíziós műsorvezetőt jelölte listavezetőnek a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) a május 26-i európai parlamenti választásokra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom