Külföld

Gyöngyösi: Be kell fejezni a pávatáncot

A kormány a kettős beszéd helyett mondja el világosan, hogy mit kíván tenni az amerikai–uniós szabad kereskedelmi egyezménnyel (TTIP) kapcsolatban – mondta keddi sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Gyöngyösi Márton szerint a tárgyalásoknak nyilvánosnak és átláthatónak kell lenniük, s nem szabad elfelejteni, hogy a nagy ipari országokkal különböznek az érdekeink, így nem számíthatunk az unió támogatására. A tavalyi év kíméletlenül rávilágított arra, hogy az unió és Európa semmilyen önálló, egységes külpolitikai koncepcióval nem rendelkezik, és biztonságpolitikai értelemben is ki van szolgáltatva az Egyesült Államoknak, a geostratégiai érdekek egyik bábuja a világ sakktábláján, fogalmazott a politikus, hozzátéve, idén dől el, hogy Európa a még megmaradt szuverenitása visszaszerzésének útján indul-e el, vagy gazdasági értelemben is amerikai gyarmattá válik-e.

Gyöngyösi hangsúlyozta, hogy a TTIP nem csak a vámok lebontásáról szól, hiszen teljesen kiszolgáltatja a nemzeti kormányokat és intézményeket, egyenlő szintre helyezi a globális tőkével és a multicégekkel.