Külföld

Gyengül, de első marad a Néppárt

Több képviselőcsoportban is szívesen látnák a Fideszt

Nyilvánosságra hozta tegnap első mandátumbecslését a májusi választásra az Európai Parlament.

Továbbra is a Fideszt soraiban tudó, jobbközép Európai Néppárt (EPP) frakciója lesz a legnagyobb, 183 fős, ami jelentős visszaesés az eddigi 217-hez képest. Még többet vesztenek a szociáldemokraták (S&D), akiknek 186 helyett csak 135 mandátumuk lesz. A harmadik legnagyobb frakció a liberális ALDE lehet, akik 68 mandátumról 75-re erősíthetnek. Ekkora volt eddig a reformkonzervatív ECR, ám ők – elsősorban a brit toryk elvesztése miatt – 51 mandátumra számíthatnak. Más változás is lesz a jobboldalon, hiszen a jelenleg mindössze 37 fős euroszkeptikus ENF 59-re erősíthet, többek között a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által vezetett Liga nagy sikerének köszönhetően. A szintén euroszkeptikus, részben jobboldali EFDD nagyjából szinten marad, 41 helyett 43 képviselőre számíthat. A baloldalon 52-ről 45 mandátumra gyengülhetnek a Zöldek (Greens/EFA), és 52 helyett 46 képviselőre számíthat a szélsőbaloldali GUE/NGL. A becslést nehezíti, hogy sok a bizonytalan tényező: több új politikai erő kötődése kérdéses, ahogy a jobboldali térfél várható átalakulása is.

Utóbbi kérdésről is faggatta tegnap az Azonnali.hu Nicolas Bay-t, a francia Nemzeti Tömörülés főtitkárát, aki az ENF frakció társelnöke. A jobboldali frakciók sorsáról óvatosan bocsátkozott jóslatokba, a Fideszről pedig azt mondta: „szívesen együttműködnénk Orbánnal, persze azt is megértjük, hogy történelmi, stratégiai és politikai okokból neki jobban megéri a Néppártban maradni”. Hozzátette, a magyar kormányfő „víziójával teljes mértékben tudnak azonosulni”, más magyar párt azonban nem jöhet szóba, „különösen nem a Jobbik”.

A Fidesz várhatóan 13, a Jobbik 4, az MSZP-Párbeszéd 3, a DK pedig 1 helyet szerez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom