Külföld

Görögország szerint nem visszakoztak a vörös vonaluktól

Az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozásáról kijutó információk arra utalnak, „széles körű konszenzust” alakítottak ki

A görög pénzügyminiszter „a fehér füst felszállását” várta az eurózóna pénzügyminisztereinek tegnapi tanácskozásától. Este megegyezésről szóló hírek szivárogtak ki.

06o
Optimizmus: Luis de Guindos spanyol, Michel Spain francia és Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter  (Fotó: Reuters/Yves Herman)

Az eredetileg tervezett délután három óra helyett csak este fél hétkor kezdődött, és még lapzártánkkor is tartott pénteken Brüsszelben az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása a görög adósság ügyében. Az este kiszivárgó hírek szerint jól haladtak az egyeztetések, Görögországnak és európai hitelezőinek sikerült megegyezniük egy előzetes tervezet szövegében, amelynek értelmében meg lehetne hosszabbítani a görögöknek nyújtott pénzügyi mentőcsomag lejárati idejét. Görög tisztviselők a Dow Jones hírügynökségnek azt mondták, „széles körű konszenzust” sikerült kialakítani. Az eurózóna miniszterei először kis csoportokban tárgyaltak a tervezet szövegéről, később pedig már együtt tanácskoztak róla mind a tizenkilencen. A görög kormány csütörtökön hivatalos levélben kérte a 2012. március 15-én kötött pénzügyi támogatási megállapodás hat hónappal való meghosszabbítását. Görögország mintegy 240 milliárd eurós pénzügyi segítséget kapott nemzetközi hitelezőitől.

Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő előzőleg az ANT1 televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány nem visszakozott az általa meghúzott „vörös vonalaktól”. „Ha a kormány 180 fokos fordulatot hajtott volna végre, már tíz napja aláírtuk volna” a megállapodást az euróövezet és Athén álláspontjainak összebékítését célzó korábbi kísérletek során – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsához csütörtökön eljuttatott kérelemben nem a hitelprogram és nem a nemzetközi hitelezők felülvizsgálati jogköre meghosszabbítását javasolták.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott, hogy „a fehér füst felszállását” várja az egyeztetéstől, míg Wolfgang Schäuble, a német pénzügyek irányítója arra hívta fel a figyelmet, hogy nem egyetlen ország, hanem egész Európa jövőjéről van szó. Hollandia és Portugália is felsorakozott a német álláspont mellett. Eric Wiebes holland pénzügyi államtitkár kijelentette, hogy a görög javaslat nem eléggé egyértelmű ahhoz, hogy elfogadják. Hollandia egyetért Németországgal abban, hogy a levél nem tartalmaz megfelelő garanciákat arra nézve, hogy Görögország kész betartani a hitelnyújtáshoz szükséges, 2012-ben rögzített összes feltételt. „Hiteleket folyósítani ellentételezés nélkül mindenki számára lehetetlen, legyen az Portugália vagy Görögország” – mondta Maria Luis Albuquerque portugál pénzügyminiszter.

„Franciaország álláspontja az, hogy mindent meg kell tenni görög és euró­pai oldalról is, hogy az eurózónán belül még erősebb legyen a kohézió” – hangsúlyozta Párizsban Francois Hollande francia államfő. „Nem ismerek olyan forgatókönyvet, amely Athénnak az eurózónából való kilépéséről szól. A görög kormánynak nem is ez az álláspontja. Többször is megerősítette” – tette hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom