Külföld

Görögország számára nincs B terv

A Sziriza veterán politikusa úgy látja, Athénban mindössze a szóhasználaton változtattak, illúzió a kampányígéretek betartása

Lejárt a görög reformtervek benyújtásának határideje, az Európai Bizottság ambiciózus, de pénzügyileg realista javaslatokat várt. A görög kormánypártban nem egyöntetű az optimizmus.

Görögország 20150224
Nagy remények – megszorításellenes tüntetésen biztatták vasárnap az athéni kormányt (Fotó: Reuters - Alkis Konstantinidis)

Hétfő éjfélig kellett a görög kormánynak elküldenie Brüsszelbe azon reformintézkedések listájának első változatát, amelyeknek fejében az eurózóna pénzügyminisztereinek múlt pénteki rendkívüli tanácskozásán Görögország finanszírozásának négy hónapos meghosszabbításáról döntöttek. Az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság vizsgálata után a hivatalos döntést az euróövezeti pénzügyminiszterek ma hozzák meg. Jóváhagyásuk esetén azokban az országokban, ahol parlamenti döntés szükséges, lefolytatják a megfelelő eljárásokat. Emellett Görögország és a hitelezők között megindulhat az egyeztetés, amelyen április végéig kell teljes körű megállapodásra jutni a részletes görög reformlépésekről. A végső szót ekkor is az eurócsoport mondja majd ki. Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő olyan szociálisan igazságos reformokat ígért, amelyek az adóelkerülésre és a korrupcióra is lecsapnak.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős francia tagja tegnap a France 2 csatornának fejtette ki a brüsszeli elvárásokat. Eszerint a görög javaslatoknak ambiciózusnak, de pénzügyileg realistának kell lenniük. Mint mondta, nem arról van szó, hogy rákényszerítik Görögországra a megszorításokat, hanem arról, hogy teljesíteni kell a korábban vállalt kötelezettségeket. Antonisz Szamarasz az előző, jobbközép miniszterelnök nem a saját, hanem a görög állam nevében kötött megállapodásokat – tette hozzá a biztos. Arra a felvetésre, hogy vizsgálnak-e az Európai Bizottságban egy olyan lehetőséget, hogy Görögország kilép az eurózónából, Moscovici azt felelte: „Nem csak, hogy nem vizsgálunk egy lehetséges görög kilépést, hanem meg is tiltottam, hogy egyáltalán felvessük. Nincsen B terv.”

„Bocsánatot kérek a görög néptől, amiért én is részt vettem ebben az illúzióban. Cselekednünk kell, mielőtt túl késő lesz” – mondta tegnap a veterán baloldali Manolisz Glezosz. A kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) EP-képviselője szerint pártja képtelen betartani kampányígéreteit, és a közvéleményt pusztán azzal akarja megnyugtatni, hogy változtat a szóhasználatán. „Ha a trojkát intézménynek, a segélycsomagot megállapodásnak, a hitelezőket pedig partnereknek nevezzük, az valójában nem változtat semmin” – hangsúlyozta a politikus. A január 25-i parlamenti választás előtt Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azzal kampányolt, hogy „szétszaggatja” a drasztikus költségvetési megszorítások szinonímájává vált hitelprogramot. A mozgástér azonban rendkívül szűk, mert a görög kormány azt is vállalta, hogy intézkedéseivel nem sodorja veszélybe a költségvetés egyensúlyát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom