Külföld

Górcső alatt Soros emberei

Nem fizeti vissza az ír Amnesty International a tiltott támogatást

Belügyekbe való antidemokratikus beavatkozással vádolták George Sorost a brit sajtóban, sőt felszólították, hogy „kopjon le”, miután kiderült, négyszázezer fontot adományozott a Brexit visszafordítá­sáért kampányoló Best for Britain csoportnak.

Később véleménycikkben védte meg tevékenységét, a kritikusokat pedig úgy akarta elcsendesíteni, hogy alapítványa még százezer fontot kezdett összegyűjteni közösségi finanszírozásból.

A Tűzfalcsoport blogján tegnap megjelent gyűjtés szerint a kampány vezetője Mark Malloch Brown volt miniszter, egykori munkáspárti politikus, aki régóta kapcsolatban áll Sorossal. A kilencvenes évek óta képviseli a milliárdos bevándorláspárti politikáját, előbb a Refugees International nevű szervezetnél, majd ENSZ-megbízott­ként, később a világszervezet főtit­kárhelyetteseként.

Mielőtt miniszterré nevezték volna ki a munkáspárti Gordon Brown kormányában, rövid ideig a Quantum Fund alelnöke volt – a fedezeti alap még 1992-ben, a brit font bedöntésével híresült el.

A blog felidézte, 2009 és 2012 között Brown és az FTI Consulting nevű cég szerződésben állt egy izraeli bányászmilliárdossal, Beny Steinmetzcel, aki beperelte őket, mivel Brown bizalmas információkat adott át Sorosnak, és ezek Steinmetz bányavállalatával szemben egy rágalomhadjárathoz szolgáltak alapul. Végül peren kívül egyeztek meg. Az 1992-es „Fekete Szerdát” nem felejtették el a szigetországban, a brit sajtó az elmúlt napokban többször is felemlegette Soros számukra igen fájdalmas spekulációját, különösen azután, hogy a milliárdos azt írta, a britek iránti szeretetből pénzeli a Brexit-ellenes harcot.

A brit The Times időközben arról írt, hogy állóháború alakult ki az ír hatóságok és az Amnesty International jogvédő szervezet helyi szervezete között, mivel az a hatósági felszólítás ellenére sem hajlandó visszafizetni a Soros alapítványától kapott pénzt. Az abortuszpárti kampányához kapott támogatás ugyanis törvénytelen külföldi beavatkozásnak minősül.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom