Külföld

Gátat szabnának a liberálisoknak

A Legfelsőbb Bíróság jövője fontosabb, mint hogy ki költözik a Fehér Házba

Nevada állam republikánus kormányzója visszautasította, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjának jelöljék. Meghatározó belpolitikai kérdés a többek szerint szokatlan körülmények között elhunyt Antonin Scalia utódlása.

Az amerikai kampányra is befolyással lehet a markánsan konzervatív, népszerű és karakán főbíró, Antonin Scalia halála. A testületnek nagy szerepe van a társadalom erkölcsi, politikai felfogásának és jogtudatának alakításában, emellett a törvényhozó és kormányzó hatalom féke. Nagy jelentősége van a főbírák világlátásának, akiket ráadásul életfogytig választanak meg, azaz hivataluk több elnöki cikluson is átível – a testület jövője tehát legalább olyan fontos, mint hogy ki lesz a következő elnök. Scaliát 1986-ban Ronald Reagan nevezte ki, a nyolcvanéves korában elhunyt bíró volt a testület legrégebben regnáló tagja. Távozásával négy-négy lett a republikánus és demokrata bírák aránya, a konzervatív amerikaiak attól tartanak, egy demokrata utód még nagyobb teret enged a liberalizmusnak. Jól jelzi a tét nagyságát, hogy tavaly nyáron a Legfelsőbb Bíróság öt-négy arányban engedélyezte a melegházasságot, illetve pontosabban fogalmazva megtiltotta, hogy megtiltsák. A döntéshez a négy liberális főbíró mellett a Reagan által kinevezett, de az egyéni szabadságjogok mellett állást foglaló Anthony Kennedy támogatása kellett – Scalia is ellenezte a melegházasságot. Demokratikus aggályokat is felvetett a döntés, amely az amerikai törvényhozásban egészen biztosan nem születhetett volna meg, és több konzervatív állam is ellenszegült.

Scalia az amerikai konzervatív gondolkodás egyik legkarizmatikusabb alakja volt, ellenezte az abortuszt, a melegházasságot, támogatta viszont a fegyvertartás szabadságát. Halála után több összesküvés-elmélet is megjelent az amerikai sajtóban, a republikánus elnökjelölt-aspiráns Donald Trump is „szokatlannak” nevezte Scalia halálának körülményeit. A főbíró február 13-án a texasi Marfa mellett, azon a birtokon halt meg, ahová vadászni ment. Az orvos szakértő szerint szívroham végzett vele, és a család kérésére nem boncolták fel. John Poindexter houstoni üzletember, aki megtalálta a halott Scaliát, azt nyilatkozta, hogy a főbíró az ágyban feküdt, fején párnával, és a pizsamája nem volt meggyűrődve.

Utódlása súlyos politikai vita tárgya, a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell a héten közölte: bárkit is jelölt Barack Obama, a demokrata elnök mandátumának lejártáig meg sem hajlandóak hallgatni a jelöltjét. Lapértesülések szerint Obama Nevada állam republikánus kormányzóját akarta jelölni, Brian Sandoval azonban megtisztelőnek nevezte, de visszautasította a lehetőséget.


Szólásszabadság-vita egy torta miatt

A First Liberty Institute neves jogi szervezet egészen a Legfelsőbb Bíróságig vinné annak az oregoni házaspárnak az ügyét, akiknek cukrászata is ráment egy botrányra – számolt be a Breitbart portál. Aaron és Melissa Klein 2013-ban – amikor Oregonban még nem is volt legális a melegházasság – úgy döntött, hogy evangélikus keresztényekként nem készítenek speciális esküvői tortát egy leszbikus párnak. Oregon állam kormánya és annak ipari hivatala egyebek mellett úgy döntött, Kleinéknek 135 ezer dolláros kártérítést kell fizetniük a tortát rendelő nőnek megsértett érzéseiért. Amikor szólásszabadságukra hivatkozva fellebbeztek, a hivatal lefoglalta a kérdéses összeget a bankszámlájukról.