Külföld

Francia „vegánterrorizmus”

Hentesekre támadnak, a szakértő szerint éleződik a konfliktus

Nemrég a World Economic Forum portálja közölt elemzést arról, hogyan harcolnak az „állatjogokért” erőszakkal fellépő vegánok a hentesekkel Franciaország-szerte: a repertoárban szerepel a boltok összefirkálása, megdobálása, különféle nagy hatású utcai performance-ok, vagy a hentesek művérrel lelocsolása. Ideológiájuk szerint az állatok leölése és megevése épp olyan faji kirekesztés, mint a rasszizmus.

Franciaországban a lakosság öt százaléka vegán vagy vegetáriánus – mondta el lapunknak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő. Hozzátette: a kialakuló vegán politikai aktivizmus időnként erőszakosan erőltetné életmódját a társadalomra. Ezt a hentesek nem nézik jó szemmel, mert a húsfogyasztás húsz százalékkal esett vissza az elmúlt évtizedekben, miközben Párizsban már 320 vegabarát étterem található.

Nem véletlenül nevezik ezeket az aktivistákat „vegán terroristáknak” a hentesek – mutat rá Soós, hiszen erőszakos cselekményekkel gyakorolnak nyomást a lakosság biztonságérzetére. Egy étterem februári szétverésénél maguk firkálták fel a falra, hogy „vegán terroristák”. A szakértő rámutatott: egy márciusi terrormerényletet követően azért ítéltek el egy vegánt, mert azt hangoztatta, hogy az egyik áldozat megérdemelte a halált, mert „gyilkos” hentes volt.

Soós hozzátette: a problémát érdekes módon nem politizálta át a francia közélet, és a vegán érdekek eddig sorra lepattantak a törvényhozókról.

Egyelőre a hentesek állnak jobban, akik a támadások óta sikeresen pozicionálják magukat a vita veszélyeztetett áldozataként – summázta a szakértő.