Külföld

Földi pokolban élnek a rohingja gyerekek

Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére

Földi pokolban élnek azok a rohingja gyerekek, akik menekülni kényszerültek a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől, és most túlzsúfolt, piszkos bangladesi menekülttáborokban élnek - írja pénteken közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

rohingya
Rohingja kislány egy bangladeshi menekülttáborban, 2017 októberében - Fotó: Reuters

"Sok, Bangladesben élő rohingja gyerek olyan borzalmaknak volt tanúja Mianmarban, amilyeneket egy gyereknek sohasem volna szabad látnia, és mindannyijukat elképzelhetetlen veszteségek érték" - írta közleményében Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

Augusztus 25-e óta csaknem 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Arakánból, 58 százalékuk gyerek. A jelentést jegyző Simon Ingram szerint ötből egy kiskorú súlyosan alultáplált.
Ingram figyelmeztetett, hogy az emberkereskedők visszaélhetnek a menekültgyerekek sebezhetőségével.

"Ezek a gyerekek annyira elhagyatottnak, annyira elszigeteltnek érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy segítség felkutatására" - mondta a jelentés szerzője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNICEF tanulmányában szívfacsaró gyerekrajzok is szerepelnek helikopterről tüzelő, zöld ruhás férfiakról és vérben úszó emberekről.

A buddhista többségű Mianmar hadserege augusztus végén tisztogató műveletekbe kezdett Arakán államban rohingja felkelők összehangolt támadását követően. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt, amely tagadta a túlkapásokat.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint 434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség. Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat biztosítanának a bangladesi rohingja menekülttáborok lakóinak.