Külföld

Ferenc pápa pedofil papok áldozataival találkozott

Jogvédők szerint a pápa bocsánatkérése nem elég, reformok kellenek

A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) elnöke szerint Ferenc pápa hétfői bocsánatkérése nem elég, új reformok kellenek. Bírálatokat fogalmaztak meg más jogvédő csoportok is.

Barbara Blaine, a SNAP elnöke hétfőn kijelentette, hogy a pápának azonnal döntő lépéseket kell tennie, hogy félreérthetetlenül állást foglaljon a kérdésben. "Egy gyerek sem lesz nagyobb biztonságban napjainkban a pápa mai találkozójától" - mondta. Szavait a The Wire amerikai hírportál idézte.

Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vatikánban hat áldozattal találkozott, "Isten és az egyház arcát megszentségtelenítő súlyos bűnnek" nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. Kijelentette: a kiskorúakkal visszaélő papoknak nincsen helyük az egyházban.

Barbara Blaine elismeréssel szólt ugyanakkor a katolikus egyházfővel találkozó hat áldozatról, akik - mint mondta - "volt erejük ahhoz, hogy részt vegyenek az eseményen". Egy, a püspökök elszámoltatásáért síkra szálló amerikai csoport szerint pedig "rég esedékes volt, hogy a pápa bírálja a papságot, amely igyekezett elleplezni a botrányt".Más csoportok is arra szólították fel a pápát, hogy rendeljen el reformokat, és ne csak bocsánatot kérjen.