Külföld

Felmondanak munkahelyükön a halállistára került magyarok

Ungvárra megy Klimkin a KMKSZ-szel tárgyalni, közben Kijev tagadni próbálja, hogy köze lenne a kettős állampolgárok ellen uszító, egyre bővülő lajstromhoz

Ismét a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki ezúttal hajlandó Ungváron tárgyalni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) – mindezt azután, hogy egy szélsőséges, kormányhoz is kötődő honlap félezer magyar kettős állampolgárt gyűjtött össze halállistáján, ami miatt tömegesen állhatnak fel a megfélemlített magyar nemzetiségű köztisztviselők.

Pavlo Klimkin 20181013
Pavlo Klimkin békülékenyebb  hangot ütött meg, de újra odaszúrt Magyarországnak (Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt)

Valamelyest visszavett a nacionalista kommunikációs toposzokból Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki most éppen békülékeny hangot ütött meg. Közölte, október 13-án Ungvárra látogat, ahol tárgyal a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel. Facebook-bejegyzésében kifejtette, örül a KMKSZ meghívásának és a találkozónak, mert a szemtől szemben folytatott őszinte párbeszéd hasznosabb és tisztességesebb, mint a populista kirohanások. Emlékezetes, mindeközben az ukrán parlament honlapján a magyarok deportálására felszólító petícióhoz gyűlnek az aláírások, Victor Baloga kárpátaljai képviselő, egykori kormányzó pedig Beregszász betelepítésekkel történő elukránosítását javasolta a kabinetnek.

Klimkin azt is állította, hogy számára fontos, hogy beszéljen azokkal az ukrajnai magyarokkal, akiket érinti a Kijev és Budapest közötti feszült viszony, s még azt is hozzátette, kész a vitára is – ugyanakkor azért odaszúrt Budapestnek, mondván, a magyar kormány álláspontja árt az ukrajnai magyaroknak. Sőt, még azt is hozzátette, hogy nem szabad hazaárulással és szeparatista szándékokkal vádolni az ukrán-magyar kettős állampolgárokat, s hogy véleménye szerint a kettős állampolgárság kérdését úgy kell megoldani, hogy ne szenvedjenek kárt azok, akiknek már két útlevelük van.

Időközben újabb kétszáz személy adatai kerültek fel a szélsőséges Mirotvorec nevű honlapra, ahol egyfajta halállistán gyűjtötték össze a magyar-ukrán kettős állampolgárokat (továbbá Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is felkerült a lajstromra). A listának egyébként a háttere is érdekes, bizonyos személyi átfedésekkel egyértelmű módon köthető az ukrán kormányhoz: maga az alapító, Heorhij Tuka jelenleg a megszállt területekért felelős miniszter – őt egyébként széles körben vádolják a harcoló katonáknak szánt adományok elsikkasztásával –, az oldal mögött álló NGO vezetője, Roman Zajcev korábban az ukrán titkosszolgálat luhanszki kirendeltségén dolgozott, egy másik meghatározó személy, Anton Herascsenko pedig ugyancsak kormánypárti képviselő, korábbi belügyi tanácsadó.

Mindezt figyelembe véve mind az NGO közleménye – mely szerint éppenséggel orosz titkosszolgálatoktól lopták a magyarokat listázó adatbázist –, mind Kijev azon védekezése, miszerint semmi köze a Mirotvorechez, más megvilágításba kerül, különösen annak figyelembe vételével, hogy három évvel ezelőtt a szélsőséges honlapra korábban felkerült több személyt – ellenzéki politikust, újságírót – meg is gyilkoltak. A listára felkerült magyar nemzetiségű közalkalmazottak közül négyen már be is adták lemondásukat posztjukról, akik – a Prozak.info kárpátaljai portál szerint – nem szeretnének megtorló intézkedések áldozataivá válni, ezért inkább önként távoznak. A portál egyben felszólította Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzót arra, hogy vegye védelmébe a fenyegetett tisztviselőket, akik tömeges felmondása súlyos csapást jelentene a helyi közigazgatásra is.

Egyébként Klimkin ungvári látogatásának napjára ukrán szélsőséges nacionalisták újabb tüntetést jelentettek be a városban.


Pavlo látogatóban

Nyikordul a kocsmaajtó, bakancsok dübögnek a deszkapadlón. Felemeli fejét a hűs pintet kortyolgató magányos félcsavargó, elcsendesülnek a sarokban disputáló lógós diákok – majd kisurrannak a helyiségből, csak a kocsmáros törölgeti idegesen a pultot. A bakancsok gazdái munkához látnak: törik üveg, szék, asztal. Az ajtón öltönyös úriember érkezik, aki udvariasan csodálkozó arccal tekint körbe, s komótosan a kocsmároshoz lép. Aggodalommal tölt el, mennyire nem hatékony közöttünk a kommunikáció, uram – mondja a tulajdonosnak –, mindenféle csúnyát mondunk egymásra. Inkább egyezzünk meg! – mondja; hanyag intésére az egyik verőlegény helyére teszi a magasba emelt széket.