Külföld

Fellángoló feszültség az izraeli–palesztin konfliktushalmazban

A gyújtogatás óta szigorították a biztonsági intézkedéseket Ciszjordániában

Belehalt sérüléseibe szombaton az a palesztin férfi, akinek a tizennyolc hónapos kisfia több mint egy hete elevenen elégett az izraeli szélsőségesek által felgyújtott ciszjordániai házukban. Az egész világot megrázó eset óta kiéleződött a feszültség a zsidó telepesek és a palesztinok között, a hatóságok szigorított biztonsági ellenőrzésekkel igyekeznek megelőzni egy újabb konfliktust.

Több ezren vettek részt annak a harminckét éves palesztin férfinak a temetésén, aki szombatra virradóra belehalt égési sérüléseibe azt követően, hogy vélhetően szélsőséges zsidó telepesek Molotov-koktélt dobtak a családi házra a megszállva tartott Ciszjordániában fekvő, zsidó telepek által körülvett Dúma faluban. Szad Davabsa testének nagy részén másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Kórházban ápolták, de már nem tudták megmenteni – írta a Euronews hírportál. A július 31-i gyújtogatásban Ali, a család másfél éves fia azonnal életét vesztette, a férfi huszonhat éves feleségét – aki szinte teste egész felületén harmadfokú égési sérüléseket szenvedett – továbbra is kórházban ápolják, állapota életveszélyes. A helyi sajtó beszámolója szerint a nagyobbik gyermek állapota javult az elmúlt héten, a kórházat azonban még nem hagyhatja el.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton részvétét fejezte ki a családtagoknak, és megerősítette, hogy Izrael minden eszközt bevet a gyilkosok letartóztatására és felelősségre vonására.
A ciszjordániai zsidó telepek miatti gyújtogatás óta a palesztin és az izraeli hatóságok egyaránt attól tartanak, hogy tovább nő a feszültség a szemben álló felek között, ezért egész Ciszjordániában szigorították a biztonsági ellenőrzéseket. A Euronews helyi beszámolókra hivatkozva azt írja, mindenkit ellenőriznek, aki belép a területre.

A Haaretz című baloldali izraeli lap tegnap arról számolt be, hogy a Shin Bet biztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség kilenc embert tartóztatott le a zsidó terroristák ellen irányuló vasárnap délelőtti rajtaütés részeként. Bár Izrael mindeddig nem tartotta feladatának, hogy a helyi palesztinokat is megvédje a zsidó telepesektől, a támadás óta a kormány több szigorító intézkedést is jóváhagyott: Móse Jaalon védelmi miniszter például engedélyezte a zsidó szélsőségesekkel szemben is az adminisztratív őrizetben tartást, ami eddig csak a palesztin radikálisokkal szembeni eszköz volt. Reuven Rivlin államfő pedig kijelentette, hogy szégyelli magát a történtek miatt, és az országnak – mint fogalmazott – „ébresztőre” van szüksége.
Az izraeli védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy két zsidó férfit szélsőséges zsidó szervezetben való részvételük miatt hat hónapra adminisztratív őrizetbe – gyakorlatilag bírósági ítélet nélkül börtönbe – helyeztek. Egyikük Meir Ettinger, az ultranacionalista, korábban meggyilkolt Meir Kahane rabbi unokája, a másik Eviatar Slonim radikális aktivista. Egy további zsidó szélsőségest a gyújtogatás utáni napokban vettek hasonlóan őrizetbe az izraeli hatóságok. Egy izraeli védelmi tisztségviselő vasárnap azt mondta, a biztonsági erők együttműködnek a Palesztin Hatósággal, hogy megakadályozzák a palesztin csoportok által tervezett bosszú ösztönözte támadásokat.

Husszan Badran, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet katari szóvivője szombaton azt mondta, hogy a palesztinokra mért támadások végtelen sora és a kisgyermek apjának halála minden palesztint az izraeli megszállókkal szembeni kiterjedt ellenállásra kell ösztönöznie.