Külföld

Fegyvernyugvás a Gázai övezetben

Egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kötött Izrael és a Hamász csütörtök éjféltől az e heti csapásváltás után

Tűzszünetet kötött Izrael és a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász – jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség két palesztin illetékesre hivatkozva. Izraeli részről egyelőre nem kommentálták az értesülést.

A tárgyalásokat ismerő palesztin forrás szerint Egyiptom közvetített a két fél között, és a fegyvernyugvás helyi idő szerint éjfél előtt 15 perccel lépett életbe. A Hamász al-Aksza nevű tévécsatornája megerősítette, hogy Egyiptom közvetítésével jött létre a megállapodás, amelynek célja a „kölcsönös nyugalom” megteremtése.

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve mellőzését kérő Hamász-tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet csütörtök éjfélkor lépett életbe, és véget vet az elmúlt két napban kiújult erőszaknak. Az illetékes arról is beszámolt, hogy Egyiptom további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hosszú távú tűzszüneti megállapodás jöjjön létre az iszlamisták és a zsidó állam között. A Hamász ehhez csak akkor járul hozzá, ha Egyiptom és Izrael feloldja a Gázai övezet „blokádját”. Azonban a tűzszünetet megelőzően a Dunya al-Vatan palesztinai hírportál közölte, hogy legkevesebb tizennyolc palesztin megsebesült csütörtökön a Gáza egyik kulturális központját ért izraeli légicsapásokban, amelyeket a zsidó állam légiereje a Gázai övezetből kilőtt rakétákra válaszul hajtott végre.

A tűzszünet ellenére pénteken kiújultak a zavargások a Gázai övezetben. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint izraeli tűzben életét vesztette két palesztin, és közel kétszázötvenen megsebesültek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom