Külföld

Európa egyenrangú polgáraivá váltunk

Orbán Viktor: Javunkra váltak a barroso bizottságával folytatott viták

Maradéktalanul szolgálja hazánk érdekeit Orbán Viktor szerint az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás által biztosított 34 milliárd eurónyi támogatás, amelynek dokumentumait José Manuel Barroso adta át Budapesten.

baroso
José Manuel Barroso átvette díszdoktori oklevelét Rostoványi Zsolttól, a Corvinus Egyetem rektorától (Fotó: MTI/Illyes Tibor)

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön a Parlamentben adta át Orbán Viktor miniszterelnöknek a brüsszeli testület és hazánk közti partnerségi megállapodás dokumentumait a 2014 és 2020 közötti uniós források felhasználásáról. A bizottság által augusztus 29-én jóváhagyott dokumentum alapján Magyarország a kohéziós alapokból 21,9 milliárd eurónyi, a vidékfejlesztési alapból 3,4 milliárd eurónyi, míg az európai halászati és tengerügyi alapból 39 millió eurónyi támogatásban részesül. Orbán Viktor szerint hazánk számára a cél az volt, hogy az ország számára elérhető források hatvan százaléka a magyar gazdaságba kerüljön. A miniszterelnök elmondása szerint a megállapodás maradéktalanul szolgálja hazánk érdekeit. „A forrásoknak köszönhetően azonban egyenrangú európai polgároknak érezhetjük magunkat pénzügyi szempontból” – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, ha jól használjuk fel a pénzeket, hét év múlva egy fejlett ország lehetünk, amely magas szinten képes az önfenntartásra és az önépítésre.

Hazánk uniós tagságának első tíz éve egybeesett José Manuel Barroso két elnöki ciklusával is, Orbán ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország az unióban történő „helyfoglalásának” tíz évében, különösen 2010 után beépítette az unió kereteibe saját gazdasági és társadalmi modelljét, és elfogadta az unió alappilléreit, a demokrácia, piacgazdaság, nemzeti szuverenitás és az európai integráció erősítését. Mint mondta, javunkra váltak az elnökkel folytatott viták, ugyanis a bizottság Magyarországot, egyedüliként Európában, „a sarkától a füléig átvilágította az európai értékek szempontjából”. „A bizottságot Magyarország mindig is az egyetlen pártatlan félnek fogadta el az unión belül” – hangsúlyozta a kormányfő.

Az Európai Unió sikerrel vette az akadályokat a válságban, ma már kifelé halad a krízisből, ez a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak köszönhető – mondta az Európai Bizottság elnöke. Barroso szerint hazánk az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidaritásnak. Mint mondta, 2007 és 2013 között több mint 63 ezer fejlesztési projektet támogatott az EU több mint 8200 milliárd forintos támogatásból. 2014 és 2020 között nyolcezermilliárd forinttal többet kap Magyarország, mint amennyit betesz az európai költségvetésbe. A portugál politikus szerint az elmúlt évtized rendkívüli megpróbáltatásokkal járt Európa számára, de a bizottság képes volt hozzájárulni ahhoz, hogy az unió egységes, nyitott és erős maradjon a globalizáció időszakában. Barroso szerint hazánk és az EU között voltak véleménykülönbségek fontos kérdésekben, és nem mindig volt zökkenőmentes a párbeszéd. „Viszont a bizottság olyan intézmény, amely a jogállamiság mellett kötelezte el magát, és Európának meg kell védenie a közös jogon alapuló uniót, amelyben minden tagállam egyenlő az európai jog előtt” – hangsúlyozta.

A leköszönő bizottsági elnököt tegnap délután a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésén díszdoktorává avatta. Barroso beszédében elmondta, „Európa nemcsak Brüsszel vagy Strasbourg, hanem Európa mi vagyunk”, az unió nemcsak gazdasági projekt, hanem a békén, a szabadságon és az igazságon alapuló integráció.

Kritikusan fogadta a megállapodást a baloldali-liberális ellenzék, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint a kormányfőnek „csak az európai értékek büdösek, az ingyeneurónak már nincs szaga”.