Külföld

Erős támogatás az osztrák adóreformnak

Erős támogatást akar szerezni pártjában az Osztrák Néppárt (ÖVP) újonnan megválasztott elnöke, Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter annak az adóreformnak a véghezviteléhez, amelybe elődje belebukott.

Reinhold Mitterlehner
Reinhold Mitterlehner

Michael Spindelegger kedden alkancellári, pénzügyminiszteri és pártelnöki tisztségéről is lemondott, mi­után a koalíciós vitákban saját pártja sem állt ki mellette. A konzervatív politikust különösen rosszul érintette, hogy nemrég elhunyt édesapja temetésének hetében is durva támadásokat kapott a saját pártjától.

Spindelegger lemondásától függetlenül is átalakításra szorul az osztrák kormány, Heinz Fischer elnök szerint hétfőn mutatja be jelöltjeit az ÖVP és szociáldemokrata partnere (SPÖ). Utóbbi már bejelentette, hogy a nemrégiben elhunyt szociáldemokrata házelnök, Barbara Prammer helyére pártja Doris Bures közlekedési minisztert jelöli, akinek posztjára pedig Alois Stögert vezényelnék át az egészségügyi tárcától. Mitterlehner hétfőre ígérte Spindelegger utódjának megnevezését.

Fischer optimistán látja a kormány jövőjét, s mint mondta, aki szerint előre hozott választásokra van szükség, az képtelen az együttműködésre. A koalíciós partnerek aligha bontanák fel szövetségüket, hiszen a legutóbbi felmérések szerint az SPÖ 23, az ÖVP pedig 19 százalékon áll, azaz kettejüknek nem lenne meg a többsége, a választásokat ráadásul a mostanában 28-29 százalékra értékelt Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerné. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke, Heinz-Christian Strache érthető módon előre hozott választást követel, s szerinte az SPÖ-elnök Werner Faymann kancellár csak azért nem jut Spindelegger sorsára, mert a szociáldemokratáknál erősebb a pártfegyelem.