Külföld

Elítélik a fajvédő konferenciát

A jobbikos Gyöngyösi Márton mégsem vesz részt a rendezvényen

A Külügyminisztérium mellett ellenzéki pártok is elítélték az amerikai National Policy Institute (NPI) Budapestre tervezett konferenciáját. Az október 3–5. között megrendezendő eseményen előadást tart Alekszandr Dugin orosz nacionalista politológus mellett több európai, radikális jobboldali újságíró és ideológus is, valamint az NPI volt és jelenlegi igazgatója.

Megerősítette a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lapunk érdeklődésére, hogy hétfői közleményének megfelelően továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tart konferenciát”. „A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallásuk, származásuk miatt sértő szerveződéstől. A konferenciát a szélsőséges körök arra akarják felhasználni, hogy lejárassák Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt” – emeli ki a közlemény.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a szélsőjobboldalnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tesz gesztust az esemény „engedélyezésével”, noha egyébként az NPI honlapján található meghívóban nem írnak arról, hogy pontosan hol lesz a rendezvény, magán- vagy közterületen.

Az MSZP tegnap a konferencia betiltását követelte, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea szerint viszont az eseményt nem betiltani kell, „hanem a kormánynak és a rendőrségnek tennie kell a dolgát: figyelni az eseményen történteket, és gyűlöletkeltő kijelentés elhangzása esetén, amely felveti bűncselekmény gyanúját, azonnal lépnie kell”.

A konferencia programjában korábban szerepelt Gyöngyösi Márton neve is, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azonban mégsem vesz részt a konferencián.

Gyöngyösi lapunknak hangsúlyozta, részben azért mondta le a részvételét, mert az önkormányzati kampány miatt túl sűrű a programja. Hozzátette ugyanakkor, hogy döntésének elsősorban elvi oka van, az amerikai szupremációs szervezet képviselőinek megjelenését ugyanis vállalhatatlannak tartja. Hangsúlyozta, nem ért egyet a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoporttal, s nézeteit egyébként már csak azért is abszurdnak tartja, mert az amerikai történelem az indián őslakosok kiirtásával indult.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány a szélsőjobboldalnak és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tesz gesztust az esemény „engedélyezésével”, noha egyébként az NPI honlapján található meghívóban nem írnak arról, hogy pontosan hol lesz a rendezvény, magán- vagy közterületen. Az MSZP tegnap a konferencia betiltását követelte, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea szerint viszont az eseményt nem betiltani kell, „hanem a kormánynak és a rendőrségnek tennie kell a dolgát: figyelni az eseményen történteket, és gyűlöletkeltő kijelentés elhangzása esetén, amely felveti bűncselekmény gyanúját, azonnal lépnie kell”. A konferencia programjában korábban szerepelt Gyöngyösi Márton neve is, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azonban mégsem vesz részt a konferencián. Gyöngyösi lapunknak hangsúlyozta, részben azért mondta le a részvételét, mert az önkormányzati kampány miatt túl sűrű a programja. Hozzátette ugyanakkor, hogy döntésének elsősorban elvi oka van, az amerikai szupremációs szervezet képviselőinek megjelenését ugyanis vállalhatatlannak tartja. Hangsúlyozta, nem ért egyet a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoporttal, s nézeteit egyébként már csak azért is abszurdnak tartja, mert az amerikai történelem az indián őslakosok kiirtásával indult.