Külföld

Elismert márka a visegrádi együttműködés

A térség sikerlehetőségeiről, a visegrádi együttműködésről és a lengyel–magyar kapcsolatokról esett szó A mi Közép-Európánk című konferencián csütörtökön, a szegedi Gál Ferenc Főiskolán.

„Európán kívül is elismert politikai márkát építettünk fel, amely teljesítette a kezdetekkor kitűzött politikai célokat” – hangsúlyozta előadásában Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet.

Piotr Koscinski, a Lengyel Külügyi Intézet munkatársa kiemelte, hogy noha a magyar és lengyel külpolitika lényeges különbségeket mutat, mindenekelőtt a kelet-európai országokkal, főként Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatban Lengyelország különösen számít a magyar szolidaritásra.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szerint többen úgy látják, Közép-Európának esélye van arra, hogy a közeljövőben a kontinens gazdasági fejlődésének motorja legyen. Hozzátette, fontos lenne, hogy a régió országai tanuljanak az unió régebbi tagjainak „serdülőkori betegségeiből”, s e hibákat összevessék saját tapasztalataikkal. Szilágyiné Bátorfi Edit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium V4 nemzeti koordinátora szerint a V4-es együttműködés egyik kulcskérdése az unión belüli érdekérvényesítés, ezzel kapcsolatban az észak–déli közlekedési összeköttetések kiépítésének fontosságát is hangsúlyozta. Vágó Péter, az Andrássy Egyetem oktatója úgy fogalmazott, a határon túli magyar közösségek fennmaradása, gyarapodása nem képzelhető el a többségi társadalom pozitív hozzáállása nélkül.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom